Huis

5 Tips voor het inrichten van de eetkamer!

De gezelligste plek in het huis? Dit is natuurlijk de eetkamer. Het is de plek waar je samen komt na een lange dag voor een heerlijk diner of de ochtend begint met een kop koffie. Ook is het de plek waar je gezellig met z’n allen een spelletjesavond kunt houden. De eetkamer biedt altijd een gezellige plek en is dan ook zeker onmisbaar! Waar let je op bij de inrichting hiervan? Lees gauw verder want ik vertel je er alles over!

#1 De beschikbare ruimte en het gebruik

Het is goed om eerst te bepalen hoe groot de ruimte is die je wilt gebruiken als eethoek. Denk hier ook vast na over de functie die de eethoek moet gaan hebben. Ben je er van plan om alleen te eten, of zal er ook aan gewerkt worden? Heb je een grote ruimte beschikbaar of toch een wat smallere ruimte? Dit zijn al een aantal vragen waar je vooraf rekening mee moet houden. 

Wanneer je een grote ruimte beschikbaar hebt is het goed om hier ook een grotere tafel neer te zetten. Dit ziet er gezellig uit en zorgt voor een opvulling van de ruimte. Wanneer je een kleinere ruimte hebt kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rond model. Deze zijn ruimtebesparend maar door de rondingen heel gezellig! Een voorwaarde hiervoor is dat de ruimte niet te smal moet zijn. Anders kun je beter voor een ovaal model gaan wanneer je de rondingen wilt behouden. 

Afbeelding met binnen, vloer, muur, kamer

Automatisch gegenereerde beschrijving

#2 De eettafel

Een van de belangrijkste onderdelen die je moet hebben staan in de eethoek is natuurlijk de eettafel. Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt, kun je nadenken over de grootte hiervan. Daarnaast kun je ook nadenken over de stijl van de tafel. Doordat het een groot item is, is deze ook bepalend voor de interieurstijl. 

Kies bijvoorbeeld een landelijke tafel en combineer deze met andere houtelementen in het interieur. Helemaal met stoere, houten balken in de kamer heb je een gouden combinatie te pakken. Naast landelijk kun je ook kiezen voor een industriële tafel, of toch eerder Scandinavisch. Voor iedere woonstijl is er een bijpassend model te vinden. 

#3 Eetkamerstoelen

Wanneer je een eetkamertafel hebt staan mogen natuurlijk de stoelen niet ontbreken. Zo kan iedereen comfortabel aan tafel plaatsnemen. Afhankelijk van het comfort zijn er diverse eetkamerstoelen te vinden. Wanneer je houdt van lang tafelen kun je kiezen voor een stoel met een zachtere zitting. Vind je dat minder belangrijk kies je voor een hardere zitting.

Naast het comfort van de stoel moet je ook nadenken over een stoel met of zonder armleuningen. Voor een speelse uitstraling kies je voor een mix hiervan. Dit is ook handig voor wanneer je net niet uitkomt met de ruimte wanneer je alleen maar stoelen met armleuning kiest. Door een model zonder armleuningen te kiezen kun je net wat centimeters smokkelen.

Afbeelding met tekst, vloer, binnen, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving

#4 Een goed verlichte ruimte

Natuurlijk wil je niet in het donker zitten. Met kaarsverlichting kun je natuurlijk een gezellig sfeertje creëren, maar dit is niet altijd even praktisch. Het is dus goed om na te denken over de verlichting die je nodig hebt boven de eettafel. Hanglampen zien we het meeste terugkomen hierboven. Het oppervlak wordt hierdoor volledig verlicht.

In combinatie met een dimmer kun je zelf de lichtsterkte bepalen, dit is natuurlijk handig voor wanneer je toch een wat sfeervollere avond wilt doorbrengen. Wanneer je gaat werken aan de tafel kun je de verlichting wat feller aanzetten. 

Een andere optie voor verlichting kunnen wandlampen zijn. In combinatie met een vloerlamp kun je zorgen voor de verlichting die je nodig hebt. Het nadeel hierbij is dat het oppervlak van de tafel niet evenredig verlicht wordt waardoor het in sommige situaties te donker kan lijken. Hier moet je zelf goed over nadenken wanneer je nadenkt over de verlichting van de ruimte. 

#5 Decoraties

Om de gezelligheid helemaal compleet te maken in de eethoek, mogen decoratiestukken niet ontbreken. Hang ze op aan de muur, plaats ze op tafel of geef ze een plekje in de hoek van de kamer. Door de vele en verschillende decoratiestukken kun je het helemaal afstylen naar de smaak van jouw interieur. 

Persoonlijk ben ik fan van een mooi bloemstuk op de eettafel. Dit geeft namelijk precies de gezellige uitstraling waar ik naar op zoek ben in de eethoek. De felle kleuren van een boeket gecombineerd met prachtige eetkamerstoelen zorgt voor een sfeervolle ambiance. Tegenwoordig bestel je deze makkelijk online bij de plaatselijke bloemist. De volgende dag staan ze al in mijn eethoek!  

Gerelateerde artikelen

Back to top button