Health

Alles over basketbal

Story Highlights
  • Basketbal is uitgevonden in 1891
  • Twee teams van 5 spelers
  • De Point Guard is de spelverdeler

Basketbal is een sport voorlange mannen en lange vrouwen. Zeker in Amerika is het een ongelooflijk populaire sport. In ons land was basketbal lange tijd een sport die voornamelijk in en rond Amsterdam gespeeld werd. Tegenwoordig heeft ons land vijf rayons: West, Noord Holland, Noord, Oost en Zuid.

Hoe is basketbal ontstaan?

Het zal geen verrassing zijn dat Amerika in Amerika werd uitgevonden. Dit gebeurde in 1891 door James Naismith in Springfield. Basketbal was in eerste instantie een mannensport. Dat werd later anders. Tegenwoordig wordt basketbal op elk continent gespeeld, door zowel mannen als vrouwen. In ons land is er vanaf 1947 een nationale bond. Ga je aan deze sport doen? Kies dan voor fraaie Nike basketbalkleding.

Alles draait om de ijzeren ring van 45 centimeter

Bij basketbal spelen twee teams van elk vijf spelers (en zeven wisselspelers) de bal door de ijzeren ring – de basket- te gooien. Die basket heeft een doorsnee van 45 centimeter. De basket hangt op 3,048 meter. In Amerika is dat tien feet. De basket is bevestigd aan een backboard. Doorgaans geldt een opstelling waarvan de posities vaststaan. De nummer 5 is de Center, vaak de langste speler van het team. Deze speler bevindt zich veelal in de buurt va de basket.

Hoe heet de spelverdeler bij basketbal?

De nummer 4 is de Power Forward, een speler die de taken met de Center deelt. In aanvallen opzicht speelt hij met de ruig naar de basket. De Small Forward geldt als de nummer 3. Dit is vaak de meest veelzijdige speler van het team. De Shooting Guard is de nummer 2, een veelal scorende speler. De spelverdeler is de Point Guard, de nummer 1. Het is vaak de kleinste speler van de ploeg en ook de meest specialistische van het stel. De Point Guard zet de lijnen uit. Ook als basketballer aan de slag? Koop dan Spalding basketballen en ga vooral heel veel trainen.

Hoe lang duurt een wedstrijd?

Een basketbalwedstrijd duurt vier kwarten. Elk kwart duurt tien minuten waarbij sprake is van zuivere speeltijd. Als de bal uit het spel is, wordt de tijd dus stilgelegd. Tussen het eerste en tweede kwart en tussen het derde en vierde kwart zit een pauze van twee minuten. Tussen het tweede en derde kwart zit bovendien een pauze van een kwartier. Er gelden nog wat meer regels wat betreft de tijd tijdens het spel. Zo moet de bal binnen acht tellen over de middenlijn geweest zijn en mogen spelers niet langer dan drie tellen in de bucket staan. Verder geldt een schotklok van 24 seconden. Binnen deze periode moet een doelpoging ondernomen worden.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button