Overig

Alles over VPN’s

Story Highlights
  • VPN staat voor Virtual Private Network
  • Met een VPN werk je niet onder je eigen IP-adres
  • Anoniem en veilig met een VPN

Gek genoeg staan lang niet alle Nederlanders stil bij online veiligheid. En dat terwijl het gevaar  nadrukkelijk op de loer ligt. Gelukkig kun jij jouw online veiligheid borgen door  voor een VPN te kiezen, een Virtual Private Network.

Geen ver-van-mijn-bed-show meer

Als je internet eens goed onder de loep neemt, dan is het naar de grote vraag hoe veilig je surft en hoe veilig je wachtwoorden en je online bankzaken eigenlijk zijn. Voor de particulier lijkt de risicovraag nog vaak de ver-van-mijn-bed-show, maar dat is het zeker niet. Als er bij de grote bedrijven sprake is van datalekken, malware en de cybercriminaliteit welig tiert, dan is het voor de cybercriminelen een kleine moeite om ook jouw online veiligheid ernstig te bedreigen. Wie dus écht veilig wil zijn bij alle online activiteiten, die kiest voor een VPN.

Kies als je veilig online wilt werken voor een Virtual Private Network

Het is eigenlijk een heel simpel verhaal. Via je IP-adres, dat je toegewezen krijgt van je internetprovider, ben je heel gemakkelijk en voortdurend online te volgen. Mooi voorbeeld is dat men aan je IP-adres kan zien waar je vandaan komt om daar vervolgens de inhoud op aan te passen. Dat betekent dat ook partijen met minder goede intenties dat kunnen. Kies je voor een VPN, dan kies je voor een Virtual Private Network. Je kiest dan echter vooral voor absolute veiligheid en ook anonimiteit.

Maak verbinding via een speciaal ingerichte VPN-server

Door gebruik te maken van een VPN maak je niet langer rechtstreeks verbinding met een website maar doe je dat via een speciaal ingerichte VPN-server. Ga je met je tablet of smartphone online, dan heb je met een VPN een beveiligde verbinding die je doorstuurt naar de website of de andere dienst die je wilt bezoeken. Je maakt zo geen contact meer via je eigen IP-adres, maar via het IP-adres van de VPN server. Dat houdt in dat je websites niet meer onder je eigen identiteit bezoekt.

De informatie wordt versleuteld en is dus onbruikbaar

Ook de inhoud die je online deelt, mailt of gebruikt, is met een VPN beveiligd middels encryptie. Mochten malafide partijen inhoud van jouw online stukken onderscheppen dan hebben ze daar niets aan, de informatie is versleuteld namelijk. Onbruikbaar dus.  Je online data is veilig met een VPN, je surfgedrag is niet te traceren, zelfs niet te monitoren door je eigen provider. Je kunt gebruik maken van een VPN via een app, en dat is ook wat de meeste mensen in ons land doen. Op de PC of Mac heb je overigens wel meer opties. Kies je voor VPN, dan bepaal je zelf van welke servers je kiest, de servers staan over heel de wereld opgesteld. Ga jij via een beveiligde verbinding online, dan ben je dus niet te traceren en loopt de verbinding via een buitenlandse server. En dat terwijl je gewoon achter de computer in je huis in Nederland zit. Zo kan de inhoud van websites ook niet meer aangepast worden op basis van je originele IP-adres, iets dat anders wel aan de orde van de dag is.

Online veiligheid en anonimiteit wordt steeds belangrijker

Met een VPN heb je online anonimiteit, iets dat steeds belangrijker wordt. Iedereen doet zo goed als alles online tegenwoordig, en daarom wordt anonimiteit en veiligheid ook steeds belangrijker. Je wilt immers niet dat je wachtwoorden, je bankzaken en al jouw belangrijke e-mails straks op straat liggen. Ga maar eens na hoeveel schade je dat kan berokkenen. Dan is het leed simpoelweg niet te overzien. Wat betreft de aanbieders van VPN kun je alle kanten op. Je hebt heel dure en heel goedkope aanbieders en je kunt zelfs gebruik maken van gratis VPN. VPN Nederland is bijvoorbeeld een onwijs snelle aanbieder, maar erg gericht op Nederland. Met bijvoorbeeld ExpressVPN heb je een van de duurdere aanbieders, maar wel een aanbieder die over de hele wereld servers heeft. De gratis VPN diensten bieden vaak zeer beperkte mogelijkheden. Het laatste wat je doet als online veiligheid je lief is, is bezuinigen op een VPN abonnement. Duur is het niet, veel waard is het zeker.

Voor je het weet liggen ook jouw gegevens zomaar op straat

Zeker ondernemers, hoe klein of groot dan ook, doen er zeer verstandig aan om voor een VPN verbinding te kiezen. Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen. Het gevaar ligt steeds op de loer en voor je het weet hoor jij ook bij de gedupeerden en liggen ook jouw gegevens zomaar op straat. Terwijl dat met een VPN dus zo gemakkelijk te voorkomen is. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button