Tuin

Alles wat je moet weten over beschoeiing

Story Highlights
  • Beschermt de grootte van de tuin
  • Damwand heeft verticale planten
  • Er zijn diverse soorten beschoeiing

Wanneer je tuin grenst aan het water, is het best dat je je tuin afbakent met een beschoeiing. Het zorgt niet enkel voor beschutting tegen de boten die op het meer varen, maar het beschermt je tuin ook tegen het in elkaar zakken van oevers.

Wat is beschoeiing?

Beschoeiing is een manier om de grootte van je tuin te beschermen. Wanneer een oever in elkaar zakt, zakt er ook een stuk grond van je tuin mee weg. Beschoeiingen houden dit tegen, waardoor je tuin niet steeds kleiner wordt. Bij het plaatsen van deze beschoeiingen moet je er rekening mee houden dat een derde van de beschoeiingen boven de grond komt. De overige twee derde moet in de grond geplaatst worden. Op die manier wordt de stabiliteit zeker gegarandeerd. Je hebt verschillende soorten beschoeiingen zoals een natuurlijke wilgen beschoeiing, kunststof beschoeiing, hardhout beschoeiing of een palenrij beschoeiing.

Wat is het verschil tussen een damwand en beschoeiing?

Een damwand is een constructie waarbij de planken verticaal in de grond wordt geplaatst. Een damwand kost meer dan de standaard beschoeiing en bestaat meestal uit hardhout, naaldhout of gerecycled kunststof. Hardhout is hout dat meestal afkomstig is van loofbomen. Naaldhout is logischerwijs afkomstig van naaldbomen. De verticale planken van doorgaans 4 tot 6 cm dik worden met een mes en groef verbinding in elkaar geplaatst met een kraan en trilblok of boor of waterspuit. Een damwand kan ook perfect gebruikt worden om een hoogteverschil in uw tuin weg te werken. Welk materiaal dat er gebruikt wordt, wordt ook voor een deel bepaald door de ondergrond.

De levensduur van een damwand hangt natuurlijk af van het materiaal dat gebruikt wordt en het onderhoud dat door de jaren heen geleverd wordt. Gemiddeld gaat een hardhouten wand 25 jaar mee. Een wand uit kunststof heeft een gemiddelde levensduur van 40 à 50 jaar.  

Welke soorten beschoeiingen zijn er?

Zoals hierboven al is vermeld, is een damwand niet de enige mogelijkheid. Naast de houten of de kunststof optie, heb je ook nog de mogelijkheid om een betonnen beschoeiing te plaatsen. Dit wordt vaak gedaan als er een beschoeiing nodig is over een langere lengte. Een voordeel is dat er weinig onderhoud aan te pas komt. Een nadeel is dat het vaak duurder is in aankoop. Er zijn dus mogelijkheden genoeg. Bekijk dus zeker https://www.vanaalsburgbv.nl/beschoeiingen/ om meer inspiratie op te doen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button