Overig

Wat zijn fidget spinners?

Story Highlights
  • De veelzijdigheid van de fidget spinner
  • Was enige tijd welkom in de schoolklas
  • Leer je brein een tweede taak uit te voeren

Ongetwijfeld heb je wel eens van fidget spinners gehoord, ze worden ook wel handspinners genoemd. Voor de goede orde, het gaat hier om speelgoed. Het gaat dan specifiek om speelgoed om mee te friemelen, en om maar iets in de hand te hebben.

Fidget spinners heb je van plastic, hout en metaal

De fidget spinners heb je van plastic, hout en metaal en in verschillende prijsklassen. In het midden van de handspinner is ruimte gereserveerd voor een kogellager. Je houdt de fidget spinner tussen duim en wijsvinger vast en met de andere vinger geef je het speelgoed een zetje. Daardoor gaat de spinner draaien. Met wat extra massa kun je de spinner extra lang rond laten draaien, iets waarvoor ook de kogellager gebruikt wordt. De gemiddelde spinner kost je nooit meer dan een paar euro.

Het eerste succes van de fidget spinners vond plaats in de periode tussen 1999 en 2004. In die tijd was er een animatieserie. Kinderen namen het tegen elkaar op met allerlei tollen, tollen die een sterke gelijkenis hadden met wat we nu fidget spinners noemen. In de animatieserie werden die tollen overigens beyblades genoemd. Het aantal tollen dat verkocht werd en dus ook de verkoop van spinners kreeg een enorme boost door deze serie.

Leerlingen raakten afgeleid door de aanwezigheid van de spinners in de klas

Wat zeker ook hielp was de film Inception, met daarin een hoofdrol voor Leonardo di Caprio. Ook de snelle opkomst van de betaalbare 3D printers heeft de afgelopen jaren geholpen om de fidget spinners weer nieuw leven in te blazen. Overigens is er een periode geweest waarin de fidget spinners en andere fidget toys welkom waren in de schoolklassen. Het vasthouden van de spinners zou goed zijn voor de concentratie van kinderen die gediagnosticeerd zijn met ADHD. Heel lang echter bleef de spinner niet welkom in de klas. Kinderen die er geen gebruik van maakten namelijk, raakten weer afgeleid door de spinners. En zo verdween het fidget toys pakket terug in de kast van de school.

Speelgoed met toegevoegde waarde

Ook kun je de spinners gebruiken als een soort van hersengymnastiek. Je geeft met de fidget spinner in de hand het brein de kans een tweede taak uit te voeren en dat dus zo te leren, een taak die weinig van het brein vraagt. Het is dus ook voor het brein een stukje speelgoed met toegevoegde waarde.

Gerelateerde artikelen

Back to top button