Huis

Alles wat je moet weten over het schoonmaken van zonnepanelen

Heb je al een tijd zonnepanelen op je dak liggen, maar deze nog nooit schoongemaakt? Geen zorgen! Zonnepanelen schoonmaken is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Benieuwd hoe dat zit? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Zonnepanelen schoonmaken is meestal niet nodig

Laten we direct met het goede nieuws beginnen: zonnepanelen schoonmaken is vaak niet nodig. De twee belangrijkste redenen hiervoor: 

  1. Zonnepanelen worden schuin op je dak geplaatst. Hierdoor spoelt het meeste vuil er tijdens een regenbui vanzelf vanaf.
  2. Zonnepanelen van hoge kwaliteit zijn voorzien van een beschermlaag. Deze coating beschermt het glas tegen vuil en krassen. 

Zijn jouw zonnepanelen vies? Dan hoef je dus niet direct actie te ondernemen. 

Toch zijn er ook een aantal situaties waarin het wél slim is om je panelen te reinigen. Denk aan lange periodes van droogte of hardnekkig vuil. Deze viezigheid kan de prestaties van je panelen negatief beïnvloeden. Let vooral op bij vogelpoep. Als dat te lang blijft zitten, kan het in de beschermlaag van de zonnepanelen bijten. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Zonnepanelen tóch zelf schoonmaken? Volg deze tips! 

Wekken jouw zonnepanelen inderdaad minder stroom op, omdat ze al lange tijd vies zijn? Dan wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken (of een schoonmaakbedrijf in te huren). Wil je het reinigen veilig en goed aanpakken? Volg dan onderstaande tips:

  1. Maak je zonnepanelen alleen schoon als je er gemakkelijk bij kunt en ga niet zonder veiligheidsmaatregelen het dak op.
  2. Zet het zonnestroomsysteem altijd uit. Zo voorkom je dat je onder stroom komt te staan tijdens het reinigen.
  3. Zonnepanelen worden in de volle zon heel warm en zijn hierdoor gevoeliger voor beschadigingen. Maak ze daarom schoon op een moment dat het minder warm is, bijvoorbeeld in de ochtend of avond of op een bewolkte dag.
  4. Verwijder eerst het grovere vuil zoals bladeren met een zachte bezem. Gebruik voor het schoonmaken een tuinslang of een emmer met water. Afnemen kan met een zachte, natte spons of doek.

Deze materialen kun je beter niet gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen:

Bij het schoonmaken van zonnepanelen is het belangrijk om geen schurende materialen of bijtende vloeistoffen te gebruiken. Kies liever voor een zachte doek en emmer water. Schurende materialen tasten namelijk de vuilafstotende laag en het glas van de zonnepanelen aan. Het gevolg? Er blijft sneller vuil achter op je panelen, waardoor je ze vaker moet onderhouden. Het gebruik van de volgende materialen raden we af: 

  • Schuurspons
  • Schuur-/schoonmaakmiddel
  • Harde borstel
  • Hogedrukspuit

Minder onderhoud bij gehuurde zonnepanelen

Wil je helemaal niet bezig zijn met het onderhoud van je zonnepanelen? Dan kan het verstandig zijn om je zonnepanelen te huren. Bij Zelfstroom huur je jouw zonnepanelen voor een vast laag maandbedrag. Zie je schade, of daalt de opbrengst? Dan komt er een specialist bij je langs om het probleem te verhelpen. Zo heb je de gehele looptijd een perfect werkend zonnestroomsysteem en geen omkijken naar het onderhoud.

Gerelateerde artikelen

Back to top button