Overig

Automatisering in de voedingsindustrie

Zeer concurrerende detailhandelaren die voortdurend de prijzen drukken, de grondstofkosten die stijgen en de stijgende gebruikskosten en stijgende arbeidskosten in een productieomgeving; waarom zouden levensmiddelenfabrikanten en andere gerelateerde bedrijven in de voedingsindustrie niet streven naar het automatiseren van hun productieprocessen?

Het automatiseren van de voedselproductie heeft veel voordelen. De mogelijkheid om het uiterlijk en de kwaliteit van een product te produceren met een minimaal arbeidsinspanning en met weinig verlies van grondstoffen. Dit levert niet alleen tot winst, maar kan ook de verkoop verhogen doordat het eenvoudig schaalbaar is. Tegelijkertijd biedt het verbeteren van de traceerbaarheid van de grondstoffen het extra voordeel van een verbeterde veiligheid. Dit klinkt allemaal te mooi om geen gebruik van te maken, dus waarom blijft de voedingsindustrie zo ver achter bij andere grote fabrikanten zoals de automobiel- en farmaceutische industrie?

Het verschil tussen voedingsindustrie en de autobranche

Het grootste probleem in de voedingsindustrie is dat de lijn automatisering anders is dan de lijn automatsering in de autobranche, waar een groot gedeelte van de automatisering op gebaseerd is.

In deze branches zijn de producten die van de band afrollen meestal gelijk in vorm, grootte, gewicht en textuur. Daarnaast kunnen de producten met snelheid en zonder schade geplaatst worden op de daarvoor bestemde plek. Binnen de voedingsindustrie ligt dit wat anders. De primaire verpakkingen en verouderde processen. Doordat de verpakkingen vaak per winkel anders zijn, zijn er minder gestandaardiseerde verpakkingen. Deze variëren in grootte, vorm, kwaliteit, gewicht en textuur, waardoor het voor sterk geautomatiseerde robots een enorme uitdaging is om ze te manipuleren met de vereiste

Het toepassen van automatiseringen

Automatisering van rauwe voedingsmiddelen vereist ook een hogere standaard van machinale hygiëne. Dit vereist componenten die gemakkelijk toegankelijk zijn en gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden voor reiniging of wassen met chemicaliën. Hierdoor moet de montage eenvoudig en snel zijn, aangezien het reinigingsproces niet noodzakelijkerwijs aan het einde van de dienst is. Het kan gaan om een productwissel, waarbij het vorige product mogelijk allergenen zoals noten of selderij bevatte.

Mede door deze ontwikkelingen loopt de voedingsindustrie achter met automatisering. Hoewel er in laatste jaren grote ontwikkelingen hebben plaatst gevonden, wat een goed vooruitzicht geeft. Er zijn diverse ontwikkelingen in de robotica technieken en de automatiseringen, waaronder de voedingsindustrie. Waardoor machinebouw verder geoptimaliseerd kan worden. Naar verwachting zullen deze bijdragen aan een gestroomlijnde productielijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button