Hulp bij ADD volwassenen
Attention Deficit Disorder, kortweg ADD, is een bepaalde concentratie- of aandachtstekortstoornis. Deze genetische bepaalde stoornis wat het stille broertje van ADHD, en daarom wordt het veelal laat ontdekt. Meestal pas als je inmiddels de volwassen leeftijd hebt bereikt. En dat is zonde, want ondertussen heb je er al wel mee moeten leven. En dat zal vast niet altijd zonder slag of stoot zijn gegaan. Dergelijke ervaringen kunnen je zelfvertrouwen schaden. Dus hoe eerder je weet dat je ADD hebt, des te beter. Maar er is natuurlijk altijd hulp bij ADD voor volwassen.
Misschien vermoed je dat je zelf ADD hebt en twijfel je of je hulp nodig hebt. In dit artikel leggen we je uit wat de kenmerken zijn en hoe hulp bij ADD voor volwassenen eruit kan zien.
5 Kenmerken ADD bij volwassen
Herken je je in de volgende 5 symptomen? Ben je of heb je:
1. gevoelig, betrokken en emotioneel?
2. vaak moeite om je te concentreren?
3. last van uitstelgedrag
4. perfectionistisch en creatief
5. last van slaapproblemen?
Diagnose
Zelfs al herken je je in de bovenstaande kenmerken, je kunt niet meteen gaan stellen dat je ADD hebt. Er is ook geen test om uit te wijzen of je de stoornis wel of niet hebt. Een diagnose wordt gesteld op basis van een of meerdere gesprekken met en psychiater of psycholoog. Ook familieleden en andere directe betrokkenen kunnen in deze gesprekken of met een vragenlijst betrokken worden.
Wel gaat ADD bij volwassenen vaak gepaard met andere psychische problemen. Zo heeft 70% van de mensen met ADD ook last van depressieve klachten, angst- en dwangstoornissen. Ook verslaving aan alcohol of drugs komt voor.
Hulp en omgaan de stoornis
Als je ermee worstelt is het fijn dat er hulp is bij ADD voor volwassenen. Dat kan in de vorm van trainingen, die je zowel 1 op 1 kunt volgen als online. Tijdens de trainingen leer je kennis maken met je ADD en leer je hoe je brein werkt. En daarbij onder meer hoe je je uitstelgedrag kunt doorbreken en je concentratie kunt verbeteren. Dat doe je samen met andere ADD genoten. Je leert dus met elkaar maar zeker ook van elkaar. Een gecertificeerde coach leidt de training.
Voor zo’n training hoef je niet eerst een diagnose te hebben gehad. Je hoeft zelf ook niet eens ADD te hebben: de hulp is er ook als een familielid of misschien zelfs je partner of kind ADD heeft. Want ook voor de omgeving is het belangrijk om te weten hoe zij moeten omgaan met iemand die ADD heeft.
Kun je over ADD heen groeien?
Ja het is mogelijk om over ADD heen te groeien. Maar daarbij moet wel gezegd worden dat dat gaat om kinderen bij wie de diagnose is gesteld. Zo neemt bijvoorbeeld hyperactiviteit en impulsiviteit flink afnemen in de puberteit. De aandachtsproblemen nemen ook iets af, maar in mindere mate. Medicatie kun je nemen, maar dat zorgt er niet voor dat ADD of ADHD weggaat.
Hulp nodig bij ADD bij volwassenen?
Dus ook al heb je geen diagnose, je kunt altijd hulp bij ADD voor volwassenen inroepen van professionele coaches. Zij hebben veel ervaring met mensen die ADD hebben en weten precies een route voor jou uit te stippelen hoe je ermee kunt omgaan. En ook of je een ADD behandeling wel of niet nodig hebt. Of hoe je kunt omgaan met iemand die zelf ADD heeft.