Fashion

Bescherm je ogen: het belang van een zonnebril

In de zomer is de zon erg fel. Blootstelling aan fel zonlicht kan schadelijk zijn en verschillende oogproblemen veroorzaken, zoals verbranding van het hoornvlies, cataract en zelfs maculadegeneratie. Het dragen van een zonnebril is dus niet alleen een stijlvolle accessoire, maar het is ook essentieel voor de gezondheid van je ogen. In dit blog gaan we dieper in op het belang van het dragen van zonnebrillen en bespreken we de verschillende soorten zonnebrillen, lensmaterialen en UV-beschermingsopties die je kunt overwegen.

Het effect van Uv-straling op de ogen

 Uv-straling is een onzichtbaar gevaar voor de gezondheid van je ogen. Langdurige blootstelling aan Uv-straling kan leiden tot oogaandoeningen op lange termijn. Dit omvat schade aan het hoornvlies, veranderingen in het netvlies en een verhoogd risico op cataract en maculadegeneratie. Het is erg belangrijk om je ogen te beschermen tegen schadelijke Uv-straling, vooral tijdens zonnige dagen en in omgevingen met reflecterende oppervlakken, zoals water en sneeuw.

Diverse soorten zonnebrillen

Er zijn verschillende soorten zonnebrillen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Polarisatiebrillen verminderen schittering en verbeteren het contrast, waardoor ze ideaal zijn voor activiteiten zoals watersporten en autorijden. Sportbrillen zijn ontworpen om comfortabel te dragen tijdens fysieke activiteiten en bieden bescherming tegen schokken. Modebrillen combineren stijl en bescherming, waardoor ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. De prijzen van zonnebrillen variëren enorm. Dit komt door de verschillende merken die er te koop zijn. 

Lensmaterialen bescherming

Bij het kiezen van een zonnebril is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de glazen en de mate van UV-bescherming die ze bieden. Kies voor lenzen gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals polycarbonaat of glas, die duurzaam en krasbestendig zijn. Zorg ervoor dat de zonnebril 100% UV-bescherming biedt, zodat je ogen optimaal beschermd zijn tegen schadelijke straling. Kijk naar zonnebrillen met een CE-markering of een UV400-label om er zeker van te zijn dat ze aan de juiste normen voldoen.

Vergoedingen 

Wanneer je een normale zonnebril koopt kan je deze niet vergoeden bij je zorgverzekering. Wel kan je, wanneer je een normale of zonnebril op sterkte wil aanschaffen kijken voor een speciale brillen zorgverzekering. In een pakket kan je dit, net zoals een tandverzekering, zelf toevoegen. In sommige verzekeringen zit de vergoeding ook al verwerkt. De standaard vergoeding is 100 euro die je één keer in de twee jaar mag gebruiken. Dit kan aardig schelen op je zonnebril op sterkte! 

Pasvorm en comfort

Naast de kwaliteit van de lenzen en UV-bescherming is de pasvorm en het comfort van de zonnebril ook belangrijk. Een goed passende zonnebril zorgt ervoor dat er geen schadelijk zonlicht vanaf de zijkanten kan binnenkomen. Verstelbare neussteunen en pootjes kunnen helpen om de zonnebril goed aan te laten sluiten op je gezicht. Overweeg ook lichtgewicht monturen en gepolariseerde lenzen voor een optimaal draagcomfort, vooral tijdens langdurig gebruik. Laat je goed voorlichten wanneer je een nieuwe zonnebril gaat uitkiezen, dit voorkomt onnodige kosten en op deze manier loop jij met de juiste bril de winkel uit!

Gerelateerde artikelen

Back to top button