Tuin

Buitenspelen is leuk, maar hoe houd je het vuil buiten?

Kinderen die buitenspelen: hartstikke leuk, en gezond bovendien. Maar kinderen die buitenspelen worden vies, net als hun schoenen. Hoe zorg je ervoor dat het vuil buiten blijft?

Buitenspelen is gezond

Kinderen spelen tegenwoordig steeds minder buiten, en daar maken experts zich grote zorgen om. Buitenspelen is namelijk niet alleen gezond vanwege de frisse lucht die kinderen op die manier inademen, over het algemeen zijn kinderen als ze buiten spelen ook een stuk meer in beweging dan wanneer zij binnen spelen. Wetende dat het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht steeds verder toeneemt, en de hoeveelheid beweging die de mens op een dag krijgt alleen maar afneemt, valt buitenspelen alleen maar aan te moedigen.

Ook sociaal gezien kan buitenspelen goed en belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Buitenspelen gaat er vaak net wat ruwer aan toe dan wanneer er binnen wordt gespeeld. Er worden balspelen gedaan, tikkertje, verstoppertje of racen op de fiets of op skeelers. Allemaal dingen die binnen niet plaatsvinden, maar die kinderen wel leren om te gaan met winnen en verliezen, maar ook met vallen en opstaan. Zo nu en dan eens een geschaafde knie is niet erg, een kind leert er alleen maar door hoe het moet vallen zonder grote schade op te lopen, maar ook dat je na het vallen altijd weer moet opstaan. Van buitenspelen worden kinderen weerbaarder. Ze leren problemen op te lossen, proberen meer dingen uit en doen op deze manier hele andere ervaringen en vaardigheden op dan binnen.

Vies worden: niks mis mee

Kinderen die buitenspelen, die worden vies. Ook daar is helemaal niks mis mee, de wasmachine is er om alles weer schoon te wassen, toch? Natuurlijk trek je je kind niet zijn of haar nieuwste kleren aan wanneer er buiten wordt gespeeld, dat is zonde, dus zorg dat je altijd een oude broek paraat hebt. Laat ze daarin lekker hun gang gaan, en laat ze maar lekker vies worden; dat betekent doorgaans dat ze het goed naar hun zin hebben gehad.

Je zit er waarschijnlijk alleen niet op te wachten dat ze al die viezigheid mee naar binnen nemen. Het meeste vuil komt een huis binnen via de schoenen, die komen tenslotte het meest in contact met de grond. Door al voor de voordeur en achterdeur buitenmatten neer te leggen, kan daar al een groot deel van het vuil van de schoenen worden geboend. Leg vervolgens binnen schoonloopmatten neer, om nog meer vuil en vocht op te vangen, en je komt al een heel eind. Spreek af dat vieze schoenen vervolgens zo snel mogelijk worden uitgetrokken en neergezet in de hal, om te voorkomen dat het laatste vuil zich door het huis verspreidt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button