Tuin

Zo vroeg mogelijk genieten van je tuin

Zodra de temperaturen na de winter iets beginnen te stijgen, wil je het liefst direct van je tuin genieten. Hoe pak je dat aan, en hoe zorg je ervoor dat je tuin in het voorjaar al net zo mooi is als in de zomer?

Een tuin met kleur

De mooiste tuinen, zijn de tuinen die in bloei staan. Een explosie van kleuren, bijna iedereen wordt er blij van. Het is niet voor niets dat we in het voorjaar massaal kleine perkplantjes inslaan om direct wat kleur in de tuin te brengen.

Om zo vroeg mogelijk in het voorjaar kleur in de tuin te hebben, moet je al vroeg met je voorbereidingen beginnen: in het najaar. Dat is namelijk het moment dat je bloembollen in de grond kunt stoppen. Narcissen, krokussen en tulpen hebben de neiging om een stuk eerder te bloeien dan de meeste vaste planten, en zij zijn dus een goede manier om al zo vroeg mogelijk kleur in je tuin te krijgen. Het opkomen van de bollen is voor veel mensen het teken dat het voorjaar nu echt voor de deur staat, een mooi moment.

Ook kun je, zoals veel mensen doen, richting het tuincentrum of de bouwmarkt gaan zodra deze perkplantjes in het assortiment hebben. Dit zijn vaak viooltjes of afrikaantjes, die direct kleur in de tuin brengen en weinig kosten. Houd er wel rekening mee dat deze plantjes het maar een paar maanden doen, en in de volgende winter af zullen sterven. Wil je het wat duurzamer aanpakken, dan kies je liever voor vaste planten die al vroeg in het jaar kleur geven. Van de meeste planten is makkelijk te vinden wanneer zij bloeien. Houd je hier rekening mee, dan kun je je tuin zo inrichten dat je vanaf het vroegste voorjaar, tot laat in het najaar kleur in je tuin hebt. Zoek je nog wat verder, dan kun je zelfs planten vinden die in de winter bloeien. Dan heb je echt het hele jaar rond kleur in de tuin.

Het hele jaar buiten

Als je tuin er zo mooi bij staat, zou je er het liefst lekker in gaan zitten. Helaas duurt het in het voorjaar vaak lang voor de temperaturen zodanig zijn dat je echt lekker buiten kunt zitten zonder er een jas bij te hoeven aantrekken. Wil je toch het hele jaar het gevoel van buiten zitten kunnen ervaren, dan is een tuinkamer misschien een oplossing. Zo’n buitenkamer is in feit een soort overkapping van een deel van je terras, inclusief ‘muren’, die doorgaans transparant zijn. Zo kun je beschut buiten zitten, eventueel met een kacheltje erbij, en het hele jaar door genieten van je bloeiende tuin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button