Huis

De vloer van nu is een oude bekende

Story Highlights
  • Populariteit 50 jaar geleden
  • Soort materiaal
  • Plinten

De populairste vloer van dit moment, lijkt een vloer in visgraatmotief te zijn. Helemaal nieuw is dat niet. Sterker nog, in de jaren ’60 en ’70 kwam je dit soort vloeren ook al volop tegen in onze huizen. De manier waarop we hem leggen, en voor welk materiaal we kiezen, dat is wel veranderd.

Uiteindelijk komt alles weer in de mode

Grappig is het wel: een vloer die pakweg 50 jaar geleden hartstikke populair was, is dat nu opeens weer. En dat terwijl hij in de jaren die er tussen zijn twee populariteitspieken lagen hopeloos ouderwets werd bevonden.

Zo gaat het wel vaker, en niet alleen met vloeren. Iets is jarenlang in trek, misschien zelfs de standaard, tot we er opeens helemaal klaar mee zijn. Er is iets anders dat we massaal mooier vinden, leuker, of moderner. Opeens is het oude vertrouwde niet goed meer, en willen we allemaal dat nieuwe. Je ziet het ook terug in kleding, bijvoorbeeld, en in schoenen. 

Nu we steeds meer aandacht besteden aan ons interieur zie je ook hier duidelijke trends ontstaan. En zoals dat met trends gaat: ze komen en gaan. Zijn ze eenmaal gegaan, en niet meer in trek, dan zie je ze vaak jaren niet meer. Tot iemand er opeens weer mee begint, en veel mensen het leuk blijken te vinden. Precies zoals dat met de visgraatvloer ook is gegaan. Jarenlang populair en bijna de standaard, daarna minstens zoveel jaren hopeloos ouderwets bevonden, en na een voorzichtige comeback weer mateloos populair geworden. Je ziet hem in zoveel huizen terug, en eerlijk is eerlijk, die vloeren zien er zo mooi uit, dat je je af kunt vragen waarom we hem ooit zo zat zijn geweest.

Welk materiaal kies je?

Verschil met vroeger is dat je de visgraatvloer tegenwoordig in veel meer materialen kunt krijgen. Was het vroeger vooral echt hout dat in dit motief op de vloer werd gelegd, heb je tegenwoordig veel meer keuze. Hout is nog steeds populair, veel mensen raken razend enthousiast bij het idee van een echt houten vloer in visgraatmotief, maar al lang niet meer de enige mogelijkheid.

De visgraat vloer laminaat is namelijk ook behoorlijk populair. Logisch, want deze is makkelijker te leggen en eenvoudiger in onderhoud. Bovendien is laminaat doorgaans veel goedkoper dan echt hout, en daarmee een beter betaalbare optie voor menigeen. Goede ondervloer eronder, plakplinten erop, en klaar. Naast laminaat kun je bijvoorbeeld ook vinylstroken in een visgraat laten leggen. Nog onderhoudsvriendelijker, en verkrijgbaar in tal van kleuren en motieven. Zo is de visgraatvloer duidelijk met zijn tijd meegegaan, maar wat gebleven is, is natuurlijk het bijzondere effect wat een vloer die op deze manier is gelegd aan je kamer geeft. Waarschijnlijk is dat ook precies de reden waarom we er ook nu weer massaal voor vallen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button