Huis

Deuren: functioneel, maar ook bepalend voor de stijl van je huis

Story Highlights
  • De juiste voordeur
  • Binnendeuren
  • Verschillende soorten deuren

Deuren, die zijn vooral functioneel. Ze zorgen ervoor dat je een huis kunt betreden en er ook weer uit kunt. Daarnaast kun je ze afsluiten, zodat alleen de mensen die je binnen wilt hebben naar binnen kunnen komen. Ook binnenshuis vervullen deuren een belangrijke functie, omdat zij ruimtes onderling voor elkaar kunnen afsluiten. Zo wordt een huis echt in kamers verdeeld. Maar sta je er wel eens bij stil dat deuren niet alleen heel functioneel zijn? Ze bepalen ook voor een groot deel de uitstraling van je huis, zowel van binnen als van buiten.

De voordeur valt niet te missen

Laat een kind een huis tekenen, en het resultaat zal in veel gevallen hetzelfde zijn. We zien doorgaans een vierkant huis met een driehoekig dak, vrijstaand, met prominent een voordeur en minimaal één raam. Alhoewel kinderen veel details weglaten, en ook qua vorm vaak afwijken van het soort huizen dat ze dagelijks zien, zullen ze de voordeur niet snel vergeten. Dat toont maar weer aan hoe belangrijk en bepalend een deur is voor een woning.

Toch besteden we doorgaans maar weinig aandacht aan deze deur, die toch echt het visitekaartje van onze woning vormt. Waar het heel normaal is om na een verhuizing van alles te veranderen aan een huis, van de keuken tot de badkamer, van de muren tot de vloeren, doen we met de deur maar weinig. Terwijl het vervangen ervan eigenlijk een kleine moeite en relatief kleine investering is, die de complete uitstraling van je woning op zijn beurt kan veranderen. Door simpelweg de deur te vervangen, kun je je woning heel modern of juist chique eruit laten zien. Van ouderwets naar helemaal bij de tijd, allemaal door één deur te vervangen.

Ook binnenshuis bepalen zij de sfeer

Waar een buitendeur grote invloed heeft op de uitstraling die de woning van buitenaf heeft, hebben de binnendeuren dat op het interieur. Alhoewel steeds meer mensen dat inzien, vervangt nog lang niet iedereen ze na een verhuizing voor deuren die perfect bij hun interieurwensen passen.

Zonde! Want hoe vaak kom je niet een woning tegen die prachtig in een bepaalde stijl is opgeknapt en ingericht, en waar dan de typische jaren ’80 of ’90 binnendeuren de boel eigenlijk compleet uit balans halen. Juist de goede deur kan het sluitstuk vormen van een succesvolle invulling van een stijl die in het hele interieur terugkomt. Ook hiervoor geldt dat de moeite en de investering relatief klein zijn, en de verschillen die het binnenshuis geeft groot.

Gerelateerde artikelen

Back to top button