Tuin

De voor en nadelen van verschillende soorten fruitbomen voor in je tuin

Er zijn veel soorten fruitbomen die geschikt zijn voor in de tuin. Deze bomen zien er niet alleen mooi uit, maar zorgen er ook voor dat je kan genieten van heerlijk fruit! In dit artikel bespreken we de bekendste opties: de appelboom, de perenboom en de kersenboom.

Appelbomen

Appelbomen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, waardoor ze geschikt zijn voor tuinen van elke grootte. Een appelboom kan jaarlijks een flinke oogst opleveren, afhankelijk van het type boom en de omstandigheden. Een nadeel van een appelboom in de tuin is dat deze relatief veel onderhoud nodig heeft, zoals snoeien en bemesten, om gezond te blijven en een goede oogst te kunnen leveren. Houd er rekening mee dat de boom, vooral bij oudere exemplaren, flink groot worden en veel schaduw creëert, wat niet altijd wenselijk is.

Perenbomen

Een perenboom in de tuin kan ook verschillende voordelen bieden. Net als bij een appelboom is het natuurlijk heerlijk om vers fruit uit eigen tuin te kunnen plukken. Perenbomen kunnen ook jaarlijks een flinke oogst opleveren en hebben vaak een lange oogstperiode. Daarnaast kan een perenboom, net als een appelboom, ook een mooie toevoeging zijn aan de tuin tijdens de bloeiperiode. Een nadeel is dat perenbomen gevoelig kunnen zijn voor bepaalde ziekten en plagen, wat de oogst kan verminderen of zelfs vernietigen. Het is daarom belangrijk om de boom goed te verzorgen en eventuele problemen tijdig aan te pakken.

Kersenbomen

Kersen zijn een heerlijke fruitsoort die goed gedijen in ons klimaat. Vers geplukte kersen uit eigen tuin zijn dan ook een echte traktatie. Kersenbomen hebben doorgaans een langere levensduur dan bijvoorbeeld appel- en perenbomen, en kunnen tot wel 20-25 jaar oud worden. Kersenbomen hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan appel- en perenbomen, waardoor ze een goede optie zijn voor mensen die minder tijd hebben om te besteden aan het onderhouden van hun fruitbomen. Een nadeel van een kersenboom in de tuin is dat de oogstperiode relatief kort is en dat vogels en andere dieren de kersen vaak al opeten voordat ze rijp zijn. Het is dan ook belangrijk om de boom te beschermen tegen deze dieren. Kersenbomen produceren prachtige bloesems in het voorjaar en zoete kersen in de zomer. Andere fruitbomen met mooi bloesem zijn onder andere de perzikboom en de pruimenboom.

De keuze van de fruitboom hangt uiteindelijk af van verschillende factoren, zoals de grootte van de tuin, de bodem, de tijd die je wilt investeren en de verzorging en natuurlijk jouw persoonlijke smaak. Overweeg je om een fruitboom aan te schaffen dan is het aan te raden om je je goed te verdiepen in het onderhoud en je eventueel te laten adviseren door en boomspecialist. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button