Overig

Deze 5 dingen wil je weten voor het openen van een zakelijke rekening

Elk bedrijf heeft geld nodig. Geld om aan de betalingsverplichtingen te voldoen en om te investeren. Maar hoe kom je als ondernemer aan dit geld? Door diensten te leveren of door producten te verkopen.

Hoe je dat geld ontvangt, is aan jou. Je kunt ervoor kiezen om je privérekening te gebruiken, maar het is verstandiger om voor een zakelijke rekening te kiezen. Met een zakelijke rekening splits je namelijk de privé- en zakelijke geldstromen. Verder krijg je met een zakelijke rekening het gewenste inzicht in je financiën. Zo weet je bijvoorbeeld precies hoeveel kapitaal je in je bedrijf hebt zitten en welke investeringen je wel of niet kunt doen

Wil je om deze redenen graag een zakelijke rekening openen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van onderstaande aandachtspunten.

De kosten lopen uiteen

Een zakelijke rekening openen kun je bij meerdere banken doen. Maak vooral een vergelijking tussen de verschillende banken, want de kosten kunnen nogal verschillen. Meestal hoef je niet direct te betalen voor het openen van de rekening zelf, maar houd er rekening mee dat er wel kosten per transactie kunnen zijn. En vaak betaal je ook een vast bedrag per maand voor je zakelijke rekening. Dus check goed wat je precies kwijt bent aan kosten.

Mogelijkheid tot het afnemen van aanvullende diensten

Bij banken kun je voor meer terecht dan alleen een bankrekening. Zit je even krap bij kas, maar heb je wel wat extra geld nodig om te investeren? Dan kan een zakelijk krediet een optie zijn. Banken hebben vaak ook andere diensten of producten die handig kunnen zijn voor jouw bedrijf. Neem dus even de tijd om te kijken wat de bank nog meer te bieden heeft. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een zakelijke lease.

De voorwaarden lopen uiteen

Bij een zakelijke rekening heb je dus met kosten te maken. Waar je ook nog mee te maken hebt, zijn de voorwaarden. De voorwaarden lopen per bank uiteen, bijvoorbeeld met betrekking tot transactiekosten, extra betaalpassen en de mogelijkheid om wel/niet in het rood te staan. Check dus goed wat de voorwaarden precies zijn.

Je hebt veel keuze

Ben je van plan om een zakelijke rekening te openen? Besef dan goed dat je veel keuze hebt. Je kunt uit zowel Nederlandse als buitenlandse banken kiezen. Ook kun je voor banken kiezen die een specifiek doel hebben, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Verder zijn er ook specialistische banken die veel kennis hebben van bepaalde branches, wat bepaalde voordelen met zich mee kan brengen als je actief bent in zo’n branche. Ook spelen natuurlijk kosten een rol, want iedere bank rekent andere kosten. Deze zaken en meer zijn dingen die je mee kunt nemen in je keuze voor een bank.

Je kunt van extra tools gebruikmaken

Een zakelijke rekening klinkt als iets eenvoudigs. Dat is maar deels waar. Bij veel banken kun je namelijk, naast de zakelijke rekening, van extra tools gebruikmaken. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal facturatieprogramma, automatische overboekingen, rekeningen in meerdere valuta, of snelle internationale overschrijvingen. Afhankelijk van je activiteiten kunnen sommige van deze tools heel wat tijd en geld besparen.

Het is al met al belangrijk om de juiste afwegingen te maken. Kijk goed naar je bedrijf, het aantal transacties en je persoonlijke voorkeuren. Maak op basis daarvan een vergelijking en open direct eenvoudig je zakelijke rekening.  

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button