Huis

Dit zijn belangrijke huishoudelijke taken voor in het voorjaar

In het vroege voorjaar beginnen de bloemen te bloeien. De dagen worden ook weer langer en iedereen lijkt zich weer wat vrolijker te maken. De winterperiode en de bijbehorende donkere dagen zijn bijna voorbij. Kun je zelf ook altijd zo van deze periode genieten? Dan kijk je misschien ook uit naar de rest van het voorjaar en de zomer.

Natuurlijk wil je optimaal kunnen genieten van dit seizoen, zonder gedoe in huis zoals lekkages of andere problemen. Deze problemen kunnen gelukkig worden voorkomen door een aantal huishoudelijke taken in het voorjaar uit te voeren.

Controleer je woning op lekkages

Het is altijd verstandig om in het voorjaar even te controleren of er geen lekkages zijn in je woning. Heb je bijvoorbeeld last van vochtplekken op muren, koof, plafonds of ergens anders? Dit kan een teken zijn van een lekkage. Probeer dit probleem snel op te lossen, want er kan veel regen vallen tijdens de zomer.

Denk niet alleen aan je huis, maar ook aan andere bouwwerken, zoals garages, schuren of tuinhuisjes. Zorg ervoor dat je deze ook goed nakijkt op eventuele lekken.

Maak de dakgoot helemaal schoon

In de winter raken dakgoten vaak verstopt door bladeren en ander vuil dat erin terechtkomt. Daarom is het slim om in het vroege voorjaar alles goed schoon te maken. Zo voorkom je grote problemen. Een verstopte dakgoot is vaak de oorzaak van een lekkage, of zelfs nog ergere schade. Doe in het voorjaar vast alles wat je al kunt doen. Zo ben je in de zomer klaar om optimaal te genieten.

Neem hierbij direct de dakrand van je woning even mee. Dit is het gedeelte van het dak waar je tegenaan kijkt; door ook dit netjes schoon te maken, oogt je woning de hele zomer fraaier.

Ruim je tuin op

De bladeren komen niet alleen in de dakgoot terecht, maar ook in je tuin. Maak daarom in het voorjaar je tuin goed schoon. Zorg ervoor dat je alle bladeren opruimt en verwijder ook ander afval uit je tuin. Bovendien is het verstandig om het onkruid alvast te verwijderen voordat het gaat groeien. In de wintermaanden viert onkruid zijn hoogtijdagen, omdat het dan lekker vochtig is. Daar gedijt onkruid het beste bij. Als je dit wilt voorkomen, verwijder dan het onkruid in het vroege voorjaar.

Berg je winterkleding op

Als de lente begint, kun je beginnen met het opruimen van je winterkleding. Stop je winterkleding in grote plastic bakken en berg ze netjes op. Wanneer de herfst weer aanbreekt, is het eenvoudig om alles weer tevoorschijn te halen. Begin echter niet te vroeg met opruimen, want we kunnen nog koude dagen krijgen tot ver in het voorjaar. Er is een kleine kans dat je in april of mei nog een dikke winterjas nodig hebt, dus die kun je gerust ergens halverwege april opbergen samen met andere winterkleding. Wacht er niet te lang mee, want je winter- en zomerkleding samen in je kledingkast kan behoorlijk slordig lijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button