Overig

Een grafmonument onderhouden, lees hier onze tips

Een grafmonument is een mooie manier om een plek te creëren om uw dierbare in alle rust te herdenken. In veel gevallen blijft zo’n monument grafmonument minstens twintig jaar liggen. In die tijd kan het monument vervuild raken door vuil, zand of onkruid. In dit blog vertellen wij u graag hoe u het grafmonument van uw dierbare het best kunt onderhouden. Bent u op zoek naar een uniek grafmonument dat precies aansluit bij uw wensen? Neem dan gerust contact op met Anders Gedenkmonumenten voor persoonlijk en vakkundig advies op maat. 

Het grafmonument schoonmaken

Veel grafmonumenten zijn gemaakt van natuursteen, zoals graniet of marmer. Dit materiaal is onderhoudsvriendelijk, maar het is wel belangrijk om dit op de juiste manier te reinigen. Eerst verwijdert u grof vuil zoals zand en bladeren met een zachte borstel. Een natuurstenen grafmonument kunt u vervolgens het best reinigen met lauwwarm water en een zachte doek of spons. Gebruik geen schuurspons, hiermee kunt u krassen maken op het monument! Eventuele vlekken verwijdert u met een speciaal schoonmaakmiddel. Probeer dit middel altijd eerst uit op een klein, onopvallend stukje van het monument. Vervolgens maakt u het monument goed droog met een doek. Is het natuursteen gehakt of bewerkt? Dan kunt u gebruik maken van een beetje groene zeep om deze mee te reinigen. In dat geval kunt u wel een schuurspons gebruiken, maar zorg dat u de letters op de steen vermijdt. 

Beplanting bij het monument verwijderen

Voor het onderhoud van het grafmonument is ook de beplanting van belang. Deze dient u goed bij te houden en regelmatig onkruid te verwijderen. Planten die over het monument groeien, zouden deze namelijk kunnen beschadigen. Deze planten kunt u daarom het best verwijderen. Door rondom het monument te harken en schoffelen zorgt u dat het graf er netjes bijstaat. 

Een grafmonument onderhouden, lees hier onze tips

De belettering op het monument onderhouden

De letters op een grafmonument zullen na verloop van tijd waarschijnlijk een beetje vervagen. Deze kunt u heel voorzichtig reinigen met een zachte borstel of een doek. Let er op dat u dit niet te vaak doet, daarmee kunt u de ingestraalde tekst juist extra vervagen. 

Grafmonument laten onderhouden door een professional

Bij het reinigen en restaureren van een grafmonument is het belangrijk dat u goed weet wat u doet. Gelukkig kunt hiervoor terecht bij de ervaren professionals van Anders Gedenkmonumenten. Bij ons kunt u het monument niet alleen laten reinigen, u kunt er ook voor kiezen deze opnieuw te laten lakken, stellen, impregneren of restaureren. Ook kunt u kiezen voor een maandelijks onderhoudsabonnement. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button