Trends

Een zwembadafdekking: solar lamellen of transparante lamellen nemen?

Wanneer je de trotse bezitter van een eigen zwembad bent, dan mag een bijbehorende zwembadafdekking, of zwembad cover zoals het ook wel wordt genoemd, niet ontbreken. Met een afdekking voorkom je namelijk dat er onnodig viezigheid in het water terecht komt en isoleer je bovendien de warmte van het water waardoor je energiekosten bespaart. 

Als het op zwembadafdekkingen aankomt kun je grofweg kiezen tussen zogenaamde solar afdekkingen en transparante afdekkingen. Wij leggen in dit artikel uit wat het verschil is en welke je het beste kunt kiezen. 

Wat zijn solar lamellen? 

Het woord ‘solar’ is afgeleid van het Latijnse woord söl, wat ‘van de zon’ betekent. Solar lamellen hebben dus ‘iets’ te maken met de zon. Wat precies, leggen we je graag uit. 

Solar zwembadafdekkingen isoleren de warmte van de zon, doordat de lamellen de warmte opslaan. De donkere kleur van de lamellen zorgt ervoor dat de warmte aan wordt getrokken in plaats van teruggekaatst. Het resultaat hiervan is dat de lucht in de holle solar lamellen opwarmt, waardoor er als het ware een warme deken ontstaat die op het water van uw zwembad ligt. 

De voordelen van solar lamellen

Het voordeel van de solar lamellen spreekt voor zich: het zorgt voor een flinke kostenbesparing op uw energierekening en het doet het milieu goed.

Wat ook een reden kan zijn om voor de solar lamellen te kiezen is de kleur. Solar lamellen zijn namelijk antraciet gekleurd. Wellicht past dit beter bij uw tuininterieur dan transparante lamellen die over het algemeen een lichtblauwe uitstraling hebben. 

Wat zijn transparante lamellen? 

Transparante lamellen zijn in principe dezelfde lamellen als de solar lamellen, maar dan doorzichtig. Net als de solar lamellen zijn ze gemaakt van polycarbonaat en zijn ze hol, waardoor ze over hetzelfde drijvende vermogen beschikken. 

Transparante lamellen verschillen dus enkel van de solar variant doordat ze licht doorlaten en de warmte niet isoleren. Het feit dat ze licht doorlaten betekent ook dat ze de aanblik dan de tuin anders doen laten lijken dan de donker gekleurde solar lamellen, iets waar je wellicht rekening mee wilt houden als je dit belangrijk vindt. 

De voordelen van transparante lamellen

De transparante lamellen ondergaan geen extra handeling waarbij er een coating over het polycarbonaat heen wordt gespoten. Het aanbrengen van die coating kost geld en dat brengt ons bij het voordeel van transparante lamellen: ze zijn iets goedkoper. Daarnaast hebben de lamellen zelf een lichtblauwe kleur die wordt versterkt door het onderliggende water en de kleur van de kuip van het zwembad. Vind je deze blauwe kleur mooier dan het donker antraciete van de solar lamellen, dan zijn de transparante lamellen de juiste keuze.

Een zwembadafdekking: solar lamellen of transparante lamellen nemen?

Welke kun je het beste kiezen? 

Welke zwembad cover, de solar lamellen of de transparante modellen, je het beste kunt kiezen hangt af van je doel en je wensen. Heb je een buitenzwembad en zwem je vooral in het hoogseizoen, maar wil je besparen op energiekosten? Dan zijn de solar lamellen de juiste keuze. Helemaal wanneer je een wat ruimer budget hebt, aangezien de antraciet gekleurde lamellen die de warmte isoleren iets duurder zijn. 

Heb je echter een zwembad binnen, dan speelt de zon geen rol in het verwarmen van het water en zijn solar lamellen niet nodig. Je zou omwille van de kleur van de solar lamellen (antraciet) alsnog kunnen kiezen voor deze zwembad cover, maar de transparante modellen volstaan in principe prima. Bovendien kosten ze iets minder, wat ook een overweging kan zijn. 

Nog meer gemak: kies voor een automatisch oprolsysteem

Wie een privé zwembad heeft laten aanleggen, heeft dit waarschijnlijk gedaan om lekker te kunnen ontspannen. Wanneer je besluit om een lekkere duik in het zwembad te nemen, wil je daarom niet eerst veel moeite moeten doen om het zwembad zwemklaar te maken. 

Dit is gelukkig makkelijk op te lossen met een automatisch oprolsysteem. Met één druk op de knop rolt de cover op, waarna je meteen in je zwembad kunt duiken. 

Op maat laten maken

Om optimaal te profiteren van de voordelen van een zwembadafdekking, moet een afdekking op maat worden gemaakt. Door een afdekking op maat te laten maken, weet je zeker dat je het hele zwembad bedekt. Het gevolg is dat je warmteverlies tot een minimum beperkt en daardoor geen onnodige energiekosten maakt. 

Kies je ervoor om er een automatisch oprolsysteem bij te nemen, dan kan deze in sommige gevallen zelfs weggewerkt worden aan de rand van het zwembad of onder de grond. In dat geval ontsiert de cover het aanzicht van je tuin niet en kun je toch genieten van het gewenste gemak. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button