AutoTravel

Fietsendrager kopen: waar moet je op letten?

Nederland is natuurlijk fietsland bij uitstek! Je stalen ros meenemen op een fietsendrager is dan ook heel erg handig voor bijvoorbeeld op vakantie, als je een rit gaat maken in de bergen. Maar ook als je iemand op moet halen met pech, en de laadruimte van jouw auto niet ruim genoeg is om een fiets te kunnen vervoeren, kan een fietsendrager van pas komen.

Welke soorten fietsendragers zijn er?

Voordat je een fietsendrager gaat kopen, is het belangrijk jezelf een aantal vragen te stellen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is natuurlijk: Waar op de auto wil je je fietsdrager plaatsen? Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt de fiets op het dak, op de trekhaak en op de achterklep meenemen. Als je auto uitgerust is met een trekhaak, dan is het natuurlijk een logische plaats om daar een Thule velocompact 925 fietsdrager te plaatsen.

Helaas bieden niet alle autofabrikanten een trekhaak als optie. Er zijn meerdere elektrische auto’s op de markt die niet met trekhaak worden geleverd, zoals bijvoorbeeld de EV’s van Peugeot. Dit alles heeft waarschijnlijk te maken met de actieradius. Een oplossing kan gevonden worden in een RMC trekhaak, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Bink. Maar let wel: niet alle fietsendragers passen op zo’n RMC trekhaak, dus check vooraf wel even de lijst van modellen die wel en niet passen.

Let op de draagcapaciteit en kogeldruk

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kogeldruk en draagcapaciteit. De kogeldruk is de druk die de fietsendrager uitoefent op de trekhaak. Deze mag nooit te hoog zijn. Controleer dit dus goed. Je kan dit checken in je autoboekje of op de sticker naast je stekker.

De grote moderne auto’s hebben ongeveer een kogeldruk van 75 kilo, terwijl de kleinere auto’s een kogeldruk hebben van 50 kilo. Een stadsfiets weegt ongeveer tussen de 10-20 kilo en een fietsendrager gemiddeld tussen de 5-10 kilo. Als je twee fietsen wilt vervoeren van 15 kilo per stuk en de fietsendrager 7,5 kilo weegt, heb je een gewicht van ongeveer 37,5 kilo. Een kleine auto moet dat dus kunnen dragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button