Overig

Fineliner: alle ins & outs!

Story Highlights
  • Schrijven fijn, die fineliners
  • Zeer smalle en scherpe lijnen met een fineliner
  • In zwart, rood, blauw en groen

Een fineliner? Dat is een heerlijk schrijvende en zeer populaire pen die iedereen graag gebruikt. Het is in feite een tekenpen met een punt van vilt. Striptekenaars gebruiken een fineliner, maar ook op school is het een veel gebruikte pen. Je kunt een fineliner wel een beetje zien als een viltstift die even dun schrijft als een balpen. Fineliner staat inderdaad voor fijne, dunne lijn. En hij schrijft ook gewoon heel erg fijn. Het is alsof je met een fineliner altijd netter schrijft dan met welke andere pen dan ook.

Watervaste fineliner

Doorgaans zijn de zwarte fineliners watervast. Gebruik je een fineliner van een toonaangevend merk – daarover later meer- dan krijg je geen doorlopen lijnen. Heb je met de fineliner getekend, dan wacht je heel even tot de inkt helemaal is in getrokken in het papier en is opgedroogd. Dit duurt doorgaans tussen de vijf en de tien minuten. Vervolgens kun je inkleuren, mocht je willen. De lijnen zullen niet doorlopen raken in elk geval.

Zwarte fineliner

Vraag tien mensen naar een fineliner en de kleur, en negen zullen de kleur zwart noemen. Toch doe je de fineliner daar ernstig mee tekort. De fineliner is er tegenwoordig in veel meer kleuren. In blauw bijvoorbeeld, maar bekend zijn ook de rode fineliners en die met de kleur groen. De gekleurde fineliners willen met wat water nog wel eens wat uitlopen overigens.

Staedtler fineliner

Een van de bekendste producten van de fineliner en een van de oudsten bovendien is de Staedtler fineliner. Het bedrijf is al vanaf 1835 actief en kent dus ondertussen wel het klappen van de zweep. Staedtler staat voor kwaliteit en is een van origine Duitse onderneming. Typisch van Staedtler fineliners is wel dat als je een zelfde vlak verschillende keren van een kleur voorziet, de kleurtoon als vanzelf wat donkerder wordt. Dat geeft vaak de mooiste effecten. Staedtler is al geruime tijd een van de meest gebruikte en meest geliefde fineliners ter wereld.

Pilot fineliner

Behalve de Staedtler fineliner en de Stabilo en de wat goedkopere Edding heb je ook nog de Pilot fineliner. Ook fineliners van deze aanbieder mogen er zijn en staan bekend als zeer fijne fineliners waarmee je de strakste en dunste lijnen kunt maken. De Pilot fineliner kan als een klassieker gerekend worden en heeft een schrijfbreedte van rond de 0,4 millimeter. Ook de Pilot fineliner heb je in meerdere kleuren; van zwart tot rood en ook blauw en groen. Kijk voor de voor jou geschikte fineliner eens op Bulletjournalkopen.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button