Auto

Geld lenen of een auto leasen? Aan jou de keuze!

Wil je een nieuwe auto kopen, maar heb je niet genoeg geld op je rekening staan om deze in één keer te betalen? Dan zijn er grofweg twee dingen die je kunt doen. Je kunt ervoor kiezen om geld te lenen bij een bank, en zo toch je aanschaf te kunnen doen. Of je kijkt eens tussen de private lease deals, en besluit je auto niet te kopen maar te leasen.

Geld lenen: de auto is van jou, maar je hebt wel een schuld bij de bank

Vind je het belangrijk dat een auto echt je bezit wordt, en hij helemaal van jou is, dan zal je hem ook zelf moeten betalen bij de dealer. Lang niet iedereen kan het bedrag voor een auto, zeker als je kiest voor een gloednieuw exemplaar, echter zomaar ophoesten. Om die reden sluiten mensen regelmatig een lening af bij de bank om de auto te kunnen bekostigen.

Op zich is dit een prima manier. Je krijgt hiermee het geld in handen waarmee je de auto zelf volledig af kunt rekenen. Die is dus helemaal van jou, en je kunt ermee doen wat je wilt. Zelfs als je hem een week later weer van de hand wilt doen, of volledig wilt pimpen is er geen haan die ernaar kraait.

Zolang je maar netjes je lening af blijft lossen bij de bank. En dat is vaak best een dingetje. Rijd je je auto total loss en kun je er niet meer in rijden? Dan nog zal je de maandelijkse betalingen aan de bank moeten blijven doen, om maar eens wat te noemen. En ook als je je auto al snel weer verkoopt blijft de schuld bij de bank net zo lang bestaan tot je hem volledig hebt afgelost. Iedere maand betaal je niet alleen een aflossing, maar ook rente over het openstaande bedrag. Daardoor zijn de kosten voor een lening uiteindelijk altijd hoger dan het bedrag dat je auto je kost.

Private lease: iedere maand een vast bedrag

Wist je dat een auto leasen prive ook mogelijk is? Veel mensen associëren een leaseauto met een zakelijke auto, en logisch is dat ook wel. Jarenlang kenden we leaseregelingen alleen als zakelijk voordeel, als de bekende auto van de zaak. Tegenwoordig leasen echter ook steeds meer particulieren een auto.

Het voordeel is dat je geen geld hoeft te lenen, en dus ook geen rente betaalt. Je gaat een overeenkomst aan met een leasemaatschappij, en betaalt hen maandelijks een bedrag om in de auto te kunnen rijden, zonder omkijken te hebben naar verzekeringen, onderhoud of wegenbelasting. Voor veel mensen is dit een goedkopere manier, waarbij zij ook nog eens minder risico lopen, om een auto te kunnen rijden. Welke van de twee manieren past beter bij jou: lenen of leasen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button