Tuin

Grasmaaier kiezen: 5 dingen waar je op moet letten

Nu we weer in hartje zomer zitten zijn er veel mensen die het gazon weer regelmatig moeten bijhouden. Verrassend genoeg zien we heel vaak dat particulieren veel te dure grasmaaiers kopen met allemaal toeters en bellen die ze helemaal niet nodig hebben. In dit artikel delen we 5 tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe grasmaaier.

1. Kies een maaier die past bij jouw gazonoppervlakte

Zit jij al jaren met dezelfde grasmaaier te hannesen? Wellicht is het wel een keer tijd voor een nieuwe! Het eerste waar je naar zal moeten kijken bij het kiezen van een nieuwe grasmaaier is het aantal vierkante meters van je tuin. Heb je een klein gazon van circa 200m2? Dan heb je uiteraard geen robot grasmaaier of zitmaaier nodig. 

Hieronder hebben wij een handige tabel voor je opgesteld die je kunt gebruiken als uitgangspunt. In de tabel is gekeken naar de verschillende aandrijvingen van een grasmaaier met de bijbehorende maaioppervlakte. In de cellen vind je tevens een advies voor de maaibreedte.

2. Ga voor de juiste aandrijving

Door de uitgebreide keuze zie je soms door de bomen het bos niet meer. Om het gemakkelijk te maken onderscheiden we 6 soorten grasmaaiers. Hieronder geven we een korte opsomming met een aantal voor- en nadelen per type:

  • Handgrasmaaier: Handmaaiers zijn uiteraard zeer milieuvriendelijk omdat ze aangedreven worden met de hand. Daarnaast zijn ze fluisterstil. Een nadeel is dat ze niet geschikt zijn voor grote gazons. 
  • Elektrische grasmaaier: Vergeleken met andere soorten grasmaaiers, is de elektrische variant vrij voordelig in aanschafkosten. Het grootste nadeel is dat je altijd met een verlengsnoer moet werken.
  • Accu grasmaaier: Het grootste voordeel van een accu grasmaaier is dat je kan genieten van volledige bewegingsvrijheid. Hier staat tegenover dat je wel gebonden bent aan de accuduur en dat ze relatief gezien iets duurder zijn in aanschafkosten.
  • Benzine grasmaaier: Benzinemaaiers zijn vaak zeer robuust en sterk gebouwd en geschikt voor zeer grote gazons. Wel vergt deze maaier een stuk meer onderhoud vanwege het feit dat je met een verbrandingsmotor werkt. Hier zul je dus mee om moeten kunnen gaan.
  • Robot grasmaaier: Uiteraard is een robot grasmaaier ideaal als je zelf niet veel tijd (of zin) hebt om je tuin regelmatig te maaien. Denk er wel aan dat het installeren even wat moeite kost. 

Zitmaaier: Een zitmaaier is voor veruit de meeste particulieren overbodig. Alleen voor mensen met extreem grote tuinen (of bedrijven) zijn zitmaaiers interessant.

3. Met of zonder mulchfunctie?

Sommige grasmaaiers zijn voorzien van een zogeheten ‘mulchfunctie’. Dit houdt in dat grassnippers extra fijn worden vermalen in het maaidek. Vervolgens worden de kleine snippertjes tijdens het maaien terug het gazon op geblazen. 

Het grootste voordeel van mulchen, is dat het dient als een natuurlijke beschermlaag voor de bodem. Daarnaast heb je geen opvangbak nodig en hoef je dus ook geen tuinafval af te voeren. Het gemaaide gras kan namelijk gewoon blijven liggen op de grasmat. Dit bespaart weer wat tijd en moeite. 

4. Koop een comfortabele grasmaaier

Een nieuwe grasmaaier kopen is vaak een langetermijninvestering. Sommige mensen doen wel 10 of 20 jaar met een grasmaaier. Over de jaren staan ze uren en uren achter de grasmaaier om die perfecte grasmat te realiseren. Het loont dus de moeite om een grasmaaier aan te schaffen die fijn in de hand ligt. Kijk dus altijd goed naar de productafbeeldingen en lees de recensies alvorens je een aankoopbeslissing maakt.

Daarnaast is het vaak ook handig als je de hoogte van de duwboom kan instellen op een voor jouw ideale werkhoogte. Er is niks zo vervelend als een te ‘kleine’ grasmaaier waar je een halfuur of uur achter moet lopen. Daar word je rug ook zeker niet blij van.

5. Denk aan het benodigde onderhoud

Tot slot raden we altijd aan om even na te denken over het benodigde onderhoud. Wat voor soort grasmaaier je ook koopt, je zult altijd te maken krijgen met onderhoud. 

Van alle soorten grasmaaiers, is de handgrasmaaier het meest onderhoudsvriendelijk. Maar ook hierbij raden we aan om één keer per jaar de handmaaier te slijpen en in te smeren. 

De benzine- en de zitmaaier vergen uiteraard het meeste onderhoud. Hierbij moet je bijvoorbeeld weten hoe je het oliepeil kan meten en eventueel aanvullen, hoe je de luchtfilters kan reinigen en hoe je de bougie moet controleren/vervangen.

Een accu- en elektrische grasmaaier zijn hierin een mooie tussenstap. Aangezien ze beiden werken met een elektromotor, heb je er relatief weinig onderhoud aan. Elk jaar zul je de messen een keer moeten slijpen en de mechanismes moeten insmeren. 

Het komt de levensduur van de grasmaaier uiteraard zeer ten gunste wanneer je deze goed onderhoud. Als je niet elke 5 jaar een nieuwe maaier wil kopen, is het verstandig om hier elk jaar wat aandacht aan te besteden. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button