Health

Griep en hygiëne; heeft een mondkapje effect?

Wist u dat uw lichaam na het uitzieken van een griepvirus immuun is voor dat virus? Nu klinkt dat wellicht hoopgevend, maar de realiteit is dat er elk jaar weer nieuwe virusstammen bestaan. Het virus is constant in evolutie en u loopt dus steeds weer het gevaar op besmetting met een nieuwe variant. Gelukkig kunt u aan grieppreventie doen (zoals gebruik van mondmaskers). Zoals u op deze pagina zult zien, bestaat er een nauwe relatie tussen griep en hygiëne. Het gebruiken van deze middelen zoals desinfecterende handzeep en niet-medische mondkapjes kunnen flinke effecten hebben op je besmettelijkheid.

Gebruik papieren zakdoekjes

Het griepvirus verspreidt zich in de minuscule slijm druppeltjes die bij hoesten, snuiten of niezen vrijkomen. Nadat ze het lichaam verlaten kunnen ze tot 48 uur in leven blijven en iemand anders besmetten. Een stoffen zakdoek is dan ook een waar ‘virusnest’. Gebruik voor het snuiten, niezen en hoesten daarom papieren zakdoekjes en gooi deze vervolgens meteen weg. Vraag anderen om hetzelfde te doen.

Was uw handen

Een andere manier waarop griep en hygiëne elkaar tegenkomen is door het oppikken van de virusdeeltjes via een besmet oppervlak. Dat kan een deurklink zijn, een winkelwagentje of een bankbiljet. Wanneer u uw hand vervolgens naar uw gezicht of ogen brengt, bestaat de kans dat het virus bij uw ademhalingsorganen terecht komen. Met schoonmaakmiddelen als Dettol houdt u gedeelde oppervlakken schoon en vrij van virusdeeltjes

Verbeter uw hygiëne

Samengevat: griep en hygiëne houden direct verband met elkaar. Verbeter uw hygiëne en voorkom op die manier dat het virus zich in uw ademhalingsorganen nestelt. Niet alleen met papieren zakdoekjes en vaker handen wassen helpt u griep te voorkomen; door gezonder te eten en meer te sporten versterkt u uw immuunsysteem. Ook voldoende bedrust helpt griep

En bent u roker, dan is het goed om te weten dat roken uw weerstand aantast. Krijgt u eenmaal griep, dan duurt het langer voordat u opknapt. Alweer een goede reden om te stoppen met roken!

Maak gebruik van mondkapjes

Door het gebruiken van mondkapjes kun je de kans op besmetting van jezelf, en van anderen, een stukje verkleinen. Let daarbij wel op het type mondmasker dat je kiest. Er zitten verschillende tussen de medische gezichtsmaskers, en de niet-medische neus en mondmaskers. Los van de kwaliteit en de prijs maak je dus bewust een keuze voor een product met of zonder filter (FFP1, FFP2 of FFP3).

Gerelateerde artikelen

Back to top button