Health

Het belang van genoeg magnesium voor beter slapen

Behoefte aan een verbeterde nachtrust? Dan kan magnesium een goede oplossing zijn als bijdrage aan een fijn slaapritme. Een tekort aan magnesium kan averechts werken voor een goede slaapcyclus, maar dit geldt ook voor een te grote inname van dit supplement. 

Om het goed te gebruiken en het op een juiste manier voor je te laten werken, vind je hier informatie over het belang van genoeg magnesium in je lichaam. Ook lees je hier hoeveel je per dag in kan nemen en hoe dit precies werkt in jouw lijf!

Soorten magnesium 

Er zijn veel soorten en vormen van dit supplement te vinden. Wij richten ons in deze blog op magnesium poeder. Dit is een eenvoudig te doseren vorm van het supplement die fijn is om mee te beginnen. 

Er zijn onder deze poedervorm nog twee verschillende soorten te onderscheiden. Het gaat om de variant van citraat en om de versie van bisglycinaat. Beide hebben hun eigen eigenschappen en kenmerken. 

Magnesium citraat is, zoals de naam al zegt, gebonden aan een citraat of citroenzuur. Dit zorgt voor een snelle en betere opname in je lijf. De variant met bisglycinaat is verbonden aan een aminozuur of neurotransmitter. Dit werkt in de hersenen en is dus goed voor concentratie en het geheugen.

De voordelen van een juist magnesiumgehalte voor je nachtrust 

Magnesium heeft veel voordelen voor de werking van het lichaam. Het is daarom fijn om dit mineraal in balans te hebben. Het draagt bij aan een goede functionering van je lijf. Dit mineraal wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, om die reden kun je het dus alleen via voeding en supplementen binnenkrijgen

Bij het innemen van magnesium is er ook profijt voor je slaapritme. De beste soort magnesium voor je nachtrust is de variant op bisglycinaat. Dit supplement werkt samen met het lichaamseigen melatonine, dit is een hormoon dat gaat over ons slaapritme en zorgt ervoor dat we slaperig worden zodra het in de avond donker wordt. 

Door deze samenwerking zal er een beter bioritme ontstaan dankzij een betere regulatie. Dit betekent dat er meer consistentie in je slaapritme komt. Magnesium kan ook bijdragen aan minder last hebben van angst of stress. Dit draagt natuurlijk ook bij aan een verbeterde slaapsessie. 

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? 

Zoals met veel supplementen, kun je ook van het mineraal magnesium te veel binnenkrijgen. Daarom is het goed om altijd op te volgen wat op het product staat. In de praktijk komt een overschot aan magnesium nauwelijks voor. Je moet het dan wel erg bont maken om een te veel te veroorzaken.

De Nederlandse autoriteiten raden aan om als man 350 mg per dag in te nemen, en als vrouw 300 mg. Via voedsel is het moeilijk om dit volledig tot je te nemen. Daarom zijn supplementen zo populair. Naast de eerder genoemde poeder zijn er nog talloze andere magnesium producten. Zo kies je altijd een variant die jij prettig vindt.

Vermoed je dat je toch een overschot aan magnesium in je lijf hebt? Symptomen hiervan zijn onder andere misselijkheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Gebruik dus alleen de aanbevolen hoeveelheid en je zult profiteren van de eigenschappen van magnesium. 

Hoe werkt magnesium in je lichaam? 

Dat magnesium goed voor je is, dat heb je inmiddels gelezen. Maar hoe werkt dit supplement precies in je lichaam? Dat lees je hier!

Magnesium bevordert de aanmaak van bepaalde enzymen in je lijf. Deze aanmaak draagt weer bij aan alle positieve effecten van dit supplement. Zo ondersteunt het dus bij het laten vrijkomen van energie, biedt het ondersteuning aan je spieren en draagt het bij aan een betere concentratie.

Ook is magnesium een fijne aanvulling op een goed slaapritme en helpt het bij een vermoeid, gestrest of angstig gevoel. Gebruik jij dus nog geen magnesium? Dan raden wij aan om je hierin te verdiepen, en wie weet kan ook jij je nachtrust optimaliseren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button