Overig

Het ontstaan van de Gin-Tonic

Gin-Tonic is een populaire cocktail die bestaat uit gin en tonic water. Deze twee ingrediënten zijn al lang bekend, maar het is pas sinds de 19e eeuw dat ze samen worden gedronken. In dit artikel lees je alles over hoe de Gin-Tonic is ontstaan!

De oorsprong van Gin

Gin is een alcoholische drank die gemaakt wordt van graan en jeneverbes. Gin is ontstaan in de zeventiende eeuw in Nederland, toen de jeneverbes voor het eerst werd geïntroduceerd. Jeneverbes was een populair ingrediënt in medicijnen en werd gebruikt om de smaak van alcohol te verbeteren. In de achttiende eeuw werd gin populair in Engeland, waar het bekend werd als “Engelse jenever”. Gin werd in Engeland gedronken met tonic-water, wat leidde tot de populariteit van de Gin & Tonic.

In de negentiende eeuw werd gin populair in Amerika, waar het bekend werd als “Amerikaanse jenever”. In de Verenigde Staten werd gin gemaakt van maïs en was er geen toevoeging van tonic-water. Gin werd in Amerika ook gebruikt in mixed drinks, zoals de Martini en de Gin Fizz.

In de twintigste eeuw verloor gin zijn populariteit, maar sinds de jaren negentig is de drank weer in opkomst. Tegenwoordig wordt gin gemaakt van verschillende soorten graan, met of zonder toevoeging van jeneverbes. Er zijn vele verschillende soorten gin beschikbaar, die verschillen in smaak en aroma.

De Gin-Tonic

De Gin-Tonic is een klassieker en niet voor niets. De klassieke Gin-Tonic met bijvoorbeeld Gordons Gin, Tonic en ijsblokjes is heerlijk fris en balanceert perfect tussen de jeneverbes van de gin en de citroen van de tonic. Bovendien onthullen kruiden zoals koriander of venkel in sommige gins hun aroma’s beter bij iets minder mooi weer dan op een zomerse dag, waardoor je er meer plezier aan gaat beleven. Tot slot is het een drankje waarmee je gemakkelijk (een heel) glas kunt drinken zonder dat je daarna aangeschoten bent.

Verschillende soorten Gin

Wanneer we het hebben over gin, denken we vaak aan de klassieke gin-tonic. Dit is echter maar één van de vele cocktails die je kunt maken met gin als basis. Gin wordt tegenwoordig in allerlei verschillende soorten gemaakt. Er zijn gin soorten met verschillende smaken en geuren. Deze kunnen afkomstig zijn van fruit, kruiden of bloemen.

Verschillende soorten Gin zijn:

London Dry Gin

Dit is de meest bekende soort gin. Het is een heldere gin die in Engeland wordt gemaakt. London dry gins hebben een sterke jeneverbes aroma en zijn iets bitterder van smaak dan andere soorten gin. De wat mildere variant van deze gin soort is Plymouth gin. Je kan London dry gins gebruiken voor het maken van allerlei verschillende cocktails, maar ze zijn ook goed te drinken met tonic of sodawater. Eén van de bekendste London dry gins is Beefeater Gin. Beefeater 24 wordt gezien als één van de beste top gins op dit moment!

Genever

Genever is een oude Nederlandse gin soort. Genever is minder sterk van smaak dan andere soorten gin en kan zelfs de smaak van het alcoholpercentage door laten komen. Je kan genever vergelijken met whisky, maar in plaats van mout wordt er gerst en jeneverbes gebruikt bij de productie ervan. Binnen genever valt weer onderverdeling waarbij je verschillende soorten kunt onderscheiden:

Jonge Genever: Dit is genever die gemaakt is van een mix van moutwijn en gedistilleerde likeuren. Het alcoholpercentage ligt hierbij rond de 37,5%. Deze soort genever wordt veel gedronken in Duitsland en België. In Nederland staan deze jonge genevers bekend als blanke genevers. Wanneer je zelf aan het bar tenderen bent, is jonge genever een goede soort gin om te gebruiken. Dit is genever die gemaakt is van een mix van moutwijn en gedistilleerde likeuren. Het alcoholpercentage ligt hierbij rond de 37,5%. Deze soort genever wordt veel gedronken in Duitsland en België. In Nederland staan deze jonge genevers bekend als blanke genevers. Wanneer je zelf aan het bar tenderen bent, is jonge genever een goede soort gin om te gebruiken.

Oude Genever: Dit is genever die gemaakt is van gerstmoutwijn. Dit moutwijn wordt vervolgens gestookt en gedistilleerd tot likeur met een alcoholpercentage tussen 35% en 50%. Deze soort gin wordt bijvoorbeeld gebruikt in cocktails zoals het originele Dry Martini of de Gin Fizz. Oude Genevers worden ook bekend als graan genevers of Hollandse genevers. Korenwijn: Dit is genever die gemaakt is uitsluitend van gerstmoutwijn, waardoor het een erg sterk smaakprofiel heeft. Korenwijnen kunnen niet meer dan 25% alcohol bevatten. Eén van de bekendste Korenwijnen op dit moment is Martin Miller’s Gin, hier zitten warme tonen van Kaneel en Vanille in verwerkt wat echt de smaak compleet maakt!

Old Tom Gin

Old Tom Gin is een gedistilleerde gin soort die tussen jonge genever en korenwijn in zit. Het alcoholpercentage van Old Tom Gin ligt tussen de 35% en 40%. Dit soort gin wordt gemaakt door moutwijn te vermengen met kruiden, fruit of bloemen. Deze ingrediënten geven de gin een unieke smaak. Als je op zoek bent naar een wat mildere versie van London dry gin, dan is Old Tom Gin een goede keuze. Eén van de bekendste Old Tom gins op dit moment is Hayman’s Old Tom Gin.

Gordons Gin

Gordons Gin staat bekend als een klassieke London dry gin. Het is één van de meest gedronken soorten gins op dit moment. Dit is grotendeels te danken aan het betaalbare prijskaartje en de goede smaak die Gordons Gin heeft. Het alcoholpercentage van Gordons gin is 37,5%.

Deze gin bevat een mix van verschillende ingrediënten, waaronder jeneverbes en bloemen. Gordons gin wordt gemaakt in Schotland maar is sinds 1769 ook te verkrijgen in Engeland. Deze nieuwe bestemming zorgde ervoor dat het bedrijf snel groeide en nu bijna 200 jaar later staat Gordons Gin bekend als één van de beste gin soorten ter wereld. Eén van de mooie factoren rondom een classic London dry gin zoals deze is het feit dat je er eindeloos mee kunt experimenteren. Je kan er alle kanten mee op en er zijn ontelbaar veel cocktails die je met deze gin soort kan maken.

Tanqueray Gin

Tanqueray gin is één van de oudste London dry gins ter wereld. Het bedrijf werd in 1830 opgericht door Charles Tanqueray. Hij stond bekend als een briljante uitvinder, wat onder andere blijkt uit het feit dat hij één van de eerste London dry gins heeft gemaakt. Het alcoholpercentage van Tanqueray gin is 37,5%.

Deze gin wordt gemaakt van vier verschillende ingrediënten: jeneverbessen, citrusvruchten, bloemen en kruiden. Dit maakt het bovengemiddeld goed te drinken in combinatie met tonic of sodawater.

Gin-Tonic vandaag de dag

Gin-Tonic is een populaire drank in Nederland en wordt vandaag de dag vaak gedronken tijdens feestjes of borrels. Het is een verfrissende drank die gemakkelijk te maken is en je kunt er verschillende smaken aan toevoegen. Gin-Tonic is ontstaan in Engeland en is daar ook erg populair. In Nederland is de drank minder bekend, maar in de afgelopen jaren is het steeds meer gedronken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button