Overig

Hoe ga je om met extreme angst voor de tandarts? 

Naar de tandarts gaan vinden de meeste mensen niet leuk. Toch doen ze het. Het is nou eenmaal noodzakelijk kwaad om gezond te blijven. Er zijn echter ook mensen die het niet alleen minder leuk vinden, maar simpelweg doodsbang zijn voor de tandarts. Vaak is die angst ontstaan uit een traumatische ervaring of zelfs generatie op generatie aan elkaar overgegeven. Als de angst zo erg is dat je helemaal niet meer naar de tandarts durft te gaan, dan heb je toch wel een probleem. 


Goede mondzorg is van essentieel belang. Niet alleen om je tanden gezond te houden. Wanneer je gebit niet goed is, heeft dit gevolgen voor het hele lijf. Maar je angst voor de tandarts overwinnen is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Dus hoe ga je hier dan het beste mee om? In dit artikel geven we enkele tips.

Ga op zoek naar een andere tandarts 


Er is waarschijnlijk een goede reden waarom je niet meer naar je huidige tandarts gaat. Misschien is hij niet goed met je angsten omgegaan of is hij zelfs de reden dat de angst is ontstaan. Een tandarts kan echt een groot verschil maken in de angsten die je voelt. De meeste tandartsen hebben veel ervaring met mensen die extreme angsten ervaren. Als hij een goede arts is, helpt hij je hierbij. Merk je dat je geen klik hebt met jouw tandarts of dat hij alleen maar bijdraagt aan het probleem? Dan zit er niets anders op dan een andere tandarts te zoeken. 

Wist je dat er zelfs speciale angsttandartsen bestaan? Dit zijn tandartsen die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van mensen met angsten voor de tandarts. Zij bieden vaak ook meer mogelijkheden om je op je gemak te stellen. Denk bijvoorbeeld aan langere afspraken om je meer uitleg te kunnen geven of je op een andere manier te helpen. Soms is het zelfs mogelijk om onder narcose bij de tandarts te gaan. Bijvoorbeeld omdat je een grote behandeling moet ondergaan en dit echt met geen mogelijkheid durft. In dat geval kan het helpen als je weet dat narcose mogelijk is. 

Neem altijd iemand mee 


Je kan je heel kwetsbaar voelen als je alleen op zo’n grote stoel ligt met een onbekende die in je mond bezig is. Bovendien heb je dan misschien ook het gevoel dat je niet zo goed voor je wensen op kan komen. Zeker niet als je snel dichtslaat. Daarom is het verstandig om altijd iemand mee te nemen naar elke afspraak. Spreek met deze persoon eventueel een codewoord of een handeling af om te kunnen uiten wat je wilt tijdens de behandeling. Op die manier weet je zeker dat er naar jouw wensen geluisterd kan worden. Zelfs als je zelf niet in staat bent om die te verwoorden. Bovendien geeft het ook meer rust als je iemand bij je hebt die je volledig kunt vertrouwen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button