Huis

Hoe houd ik een uitgesproken interieur toch stijlvol?

Is een minimalistisch interieur helemaal niks voor jou? Dan is de keuze simpel, ga voor maximalisme! Toch vinden velen dit een grote stap en zijn ze bang dat het eindresultaat tegenvalt. Dit is ook best te begrijpen, een uitgesproken interieur stijlvol en toch rustig te houden is ook best lastig. In deze blog helpen we jou een handje op weg.

Wat is maximalisme

Een maximalistisch interieur is te vergelijken met een eclectisch interieur. Beide stijlen zijn vaak vrij druk en met veel spullen. Echter gaat het bij eclectisme om het laten herleven van oude stijlen, vooral uit de 19e eeuw. Bij maximalisme wordt hier geen rekening mee gehouden. Binnen deze woonstijl is het creëren van een uniek en persoonlijk interieur het belangrijkste.

Gekke printjes en patronen

Soms is more juist more en mag je lekker los gaan met mixen en matchen. Zo maak je een interieur al veel meer maximalistisch door aan de slag te gaan met printjes en patronen. Dit maakt bijvoorbeeld een op het eerste gezicht saai item tot een levendige fauteuil. Ook op de muren kun je in plaats van verf voor behang kiezen en op de bank verschillende kussens met print leggen. Maar hoe zorg je er voor dat je hiermee niet totaal de plank misslaat? Heel simpel, werk in thema’s. Bijvoorbeeld, dierenprintjes, bloemenprint, plantenprint of grafische patronen. Hierdoor vind je de perfecte balans en wordt het een mooi geheel ondanks dat het van elkaar verschilt.

Kleuren combineren is geen probleem

Waar het in sommige woonstijlen wel eens lastig kan zijn op kleuren te combineren is dat bij deze woonstijl totaal het tegenovergestelde. Onthoudt goed: niets is fout! Het gaat er juist om dat het een unieke en bijzondere draai geeft aan je interieur. Let op, het is wel belangrijk dat als je eenmaal hebt gekozen, je wel bij dit kleurenpalet blijft. Deze tip klinkt misschien een beetje out of place, maar als je wilt dat jouw maximalistische woning toch één geheel blijft, dan is het een goed idee om toch iets van een kleurenpalet in je achterhoofd te houden. Dit palet kan uiteraard heel breed zijn. Het is een goede leidraad om bijvoorbeeld accessoires te shoppen.

Zacht materialen mixen met industrieel, waarom niet?

Het leukste aan een maximalistische woonstijl is dat je in tegenstelling tot veel andere woonstijlen, materialen kan mixen die lijnrecht tegenover elkaar staan. We geven je een leuk voorbeeld. De teddystof bouclé wordt veel gebruikt in de trendstijlen Basic en Japandi. Deze combineren we dan vaak met warme houtsoorten. Nu gaan we dat eens helemaal anders doen. Combineer de zachte, romantische stof juist eens met stoere industriële materialen. Je zult zien dat dit een te gekke sfeer geeft en je interieur uniek maakt. Dus bijvoorbeeld een bouclé creme kleurige bank met een stoere industriële kast erachter!

Decoreren, decoreren en nog eens decoreren

Decoreren is een sleutelwoord in de maximalistische stijl. Vul je huis met reis vondsten, vazen, porseleinen ornamenten of dozen. Gebruik je decoraties in plaats van wanhopig te zoeken naar opslagruimte voor ze. Ook met de decoratie geldt: more is more. Net zoals bij de printjes en patronen kun je binnen de woonaccessoires weer kiezen voor een thema om het jezelf wat gemakkelijker te maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button