HuisTrends

Hoe kan ik mijn waterkoker ontkalken?

Groen, zwart, rooibos of gember: Nederlanders drinken gemiddeld drie koppen thee op een dag. Er is weinig gezelliger dan fijn op de bank met een dekentje en een kop thee. En op kantoor draait de waterkoker overuren. Hartstikke lekker, tot je eens goed naar je waterkoker kijkt. Wat doen die witte vlekken daar? En hoe voorkom je dat dat witte spul in je thee belandt?

Hard water

Dat witte spul in je waterkoker – en waarschijnlijk ook in of op andere huishoudelijke apparaten – is kalkaanslag. Het wordt veroorzaakt door hard leidingwater dat van nature kalk (calcium- en magnesiumdeeltjes) bevat. Door de hitte hecht kalk zich aan het verwarmingselement van je waterkoker. Door de isolerende werking gaat het apparaat er steeds langer over doen voordat het water kookt. En je ziet het misschien niet, maar de kalk komt ook in je theewater terecht. 

Waterkoker ontkalken

Daarom is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

  • Kook regelmatig een beetje azijn en je zult zien dat alle kalk loslaat. Wel is het belangrijk om daarna nog minstens twee keer water te koken, om te voorkomen dat je thee straks zuur wordt. 
  • Ook citroensap is effectief tegen kalkaanslag. Eén deel citroensap vermengd met één deel water is voldoende. Wederom is het aan te raden om daarna de waterkoker goed na te spoelen. 
  • Baking soda is enorm veelzijdig en kan ook gebruikt worden om je waterkoker van kalkaanslag te ontdoen. Ongeveer 250 gram vermengd met water is voldoende. Zet de waterkoker niet aan, maar laat het mengsel een paar uur staan. Daarna kun je de waterkoker uitkoken met alleen water. 
  • Geen azijn of citroenen in huis? Een vaatwastablet helpt ook. Een hoekje is voldoende. Vul de rest van de waterkoker met water en laat het apparaat zijn ding doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Kalkaanslag verwijderen is één. Maar het is natuurlijk beter om kalkaanslag helemaal te voorkomen. Bovenstaande tips werken daarom ook ter preventie. Daarnaast kun je je gekookte water het beste gelijk weggooien. Als je dit weer opnieuw opwarmt, wordt calcium steeds geconcentreerder. 

Waterontharder

Het liefst pak je het probleem natuurlijk bij de wortel aan. Dan is een waterontharder de ideale oplossing. Met een waterontharder stroomt er altijd zacht water uit je kraan en is het ontkalken van je waterkoker niet meer nodig. En wist je dat je thee veel lekkerder smaakt met zacht water? Win-win situatie! 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button