Huis

Hoe krijg ik razendsnel internet door het hele huis?

Een snelle en stabiele internetverbinding: het lijkt tegenwoordig belangrijker dan ooit. We gebruiken het internet dan ook meer dan ooit tevoren. Om TV te kijken, te browsen op het internet, om een Netflix serie te streamen, muziek te luisteren op Spotify of om grote bestanden te downloaden. Toch kampen veel Nederlandse gezinnen nog met een slome verbinding. Youtube blijft maar bufferen, de wifi valt steeds weg of websites laden enorm lang. Met de nieuwste technologieën als glasvezel, 4G, VDSL en de recente upgrade van de kabel van Ziggo moet dat toch eigenlijk niet meer kunnen? In deze blog van de vergelijker Internethunter.nl vind je een aantal handige tips hoe je de snelheid van internet door het huis kunt verbeteren.

#1 Check eerst de huidige snelheid

Traag internet kan enorm veel oorzaken hebben. Het is belangrijk dat je eerst kijkt of het niet gewoon aan jouw provider ligt. Hiervoor kun je een handige speedtest doen. Zo’n tool meet jouw download- en uploadsnelheid. Het is belangrijk dat je tijdens de speedtest bekabeld verbonden bent met het internet. Dat wil zeggen dat je de test doet op een PC of laptop met een netwerkkabel die rechtstreeks naar de modem gaat. Heb je een aantal tests gedaan, en blijft de snelheid fors onder de snelheid die jouw provider belooft? Neem dan eerst contact met hen op. Soms is het dan slim om te switchen van provider: Bijvoorbeeld overstappen van Telfort naar KPN.

ADSL vaak trager dan beloofd

Heb je een ADSL verbinding? Dan is het goed om te weten dat jouw provider vaak niet de beloofde snelheid kan halen. De snelheid is namelijk afhankelijk van de afstand tot een wijkcentrale. Woon je ver weg bij zo’n centrale? Dan is de verbinding gewoon een stuk langzamer, daar is helaas niets aan te doen.

#2 Controleer jouw modem

Een van de meest belangrijkste oorzaken van een trage en/of instabiele internetverbinding is problemen met de WIFI. Kortom: het internetsignaal komt prima binnen tot aan jouw router. Deze verdeeld vervolgens een draadloos signaal naar alle andere apparaten. Denk aan jouw smartphone, tablet, soms de televisie, en andere slimme apparaten zoals een robotstofzuiger of een slimme deurbel. Doordat we steeds meer apparaten verbinden met de WIFI ontstaan er regelmatig problemen. Er zijn talloze dingen die je kunt proberen om het signaal te versterken. Hieronder sommen we de belangrijkste punten voor je op:

Hoe kan ik mijn WIFI signaal verbeteren?

  • Vaak staat de modem in de meterkast. Probeer eens een andere plaats en kijk of dit verschil maakt (bij voorkeur op een centrale plek in huis)
  • Zet je modem rechtop en/of verander de richting van de antennes
  • Heb je al erg lang dezelfde router? Vraag je provider om een nieuwe
  • Probeer een ander wifi-kanaal of frequentieband

#3 Vergroot het bereik van jouw modem

Vaak zijn er problemen met WIFI op het moment dat je wat verder van de modem af zit. Bijvoorbeeld op een slaapkamer, in de garage, in de tuin of op zolder. In dat geval zijn er een aantal handige apparaatjes die je kunt aanschaffen om het signaal te vergroten. Hieronder sommen we de meest belangrijke op:

  1. Plaats een losse access point op een andere plek in huis (bijvoorbeeld op de eerste verdieping). Zo’n access point is eigenlijk een tweede modem waar je ook eenvoudig mee kunt verbinden. Zorg dat het access point bekabeld verbonden is aan de modem.
  2. Wifi via het stopcontact: deze powerline adapters kunnen het signaal via stopcontacten verspreiden. Ideaal als je geen bekabelde access point kunt plaatsen
  3. Een Wifi extender of repeater: dit apparaatje maakt verbinding met jouw router en stuurt het weer door zodat verderop gelegen ruimtes er van kunnen profiteren. In de praktijk blijkt echter dat dit geen goede oplossing is. Ons advies is om dus een kabel te trekken voor een 2e access point. Lukt dat niet? Ga dan eerder voor de Wifi powerline adapter.

Gerelateerde artikelen

Back to top button