Health

Hoe kun je beter ontspannen? 5 tips

Heb je moeite om te ontspannen? Of dit nu al een langere periode het geval is, of pas sinds kort: je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk weer verbetering in zien. Een beetje stress is oké, maar het moet niet de overhand hebben in je leven. In dit artikel vind je verschillende tips die je weer beter laten ontspannen.

Slaap

We beginnen met een belangrijk thema: slaap! Grote kans dat je slecht slaapt als je moeite hebt met ontspannen. En dat terwijl je eigenlijk zo moe bent… het is een vreemde tegenstrijdigheid. Door de stress is het voor je lichaam moeilijk om af te remmen en de slaap te vatten. Slaappillen zonder recept kunnen je hierbij helpen, met daarin natuurlijke ingrediënten zoals magnesium, melatonine, GABA en kruiden. Zo slaap je beter en functioneer je gedurende de dag ook weer sneller goed. Je kunt je namelijk weer beter concentreren en je bent minder prikkelbaar. Het verbeteren van je slaap is dus een belangrijke eerste stap om de vicieuze cirkel van stress te kunnen doorbreken. Slaap speelt een cruciale rol in ontspanning en herstel.

Ontspanning

Om beter te kunnen ontspannen, moet je momenten van ontspanning toelaten in je leven. Zit jouw agenda propvol? Dan wordt dat natuurlijk al lastig. Plan daarom in je agenda af en toe een blok vrij. Het liefst een hele dag, of in ieder geval een dagdeel. Dit is een moment voor jezelf! En tijdens dat moment kun je optimaal ontspannen. Leg je telefoon weg en zorg dat niemand je kan storen. Je kunt lekker gaan loungen, op de bank of in bed. Doe misschien zelfs een dutje. Het kan zo zijn dat je ook nu last hebt van onrustig slapen. Maar probeer je gedachten te verzetten. Of doe bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Dit is tevens een goede invulling van dat stukje me-time. Toch toe aan iets meer avontuur? Ga dan bijvoorbeeld een wandeling maken, schilderen, winkelen, in bad of sporten: het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Maar dit is jouw moment – en dat van niemand anders!

Beweging

Je lichaam heeft baat bij voldoende beweging. Als je maar moeilijk kunt ontspannen, is de kans namelijk groot dat je veel in je hoofd zit. Je bent maar aan het malen en piekeren. Die gedachten kun je juist weer meer loslaten door te gaan bewegen. Je kunt intensief sporten of kiezen voor een mildere vorm van beweging, zoals een fietstocht. Of dans door de woonkamer heen met je favoriete muziek op! Ga er in ieder geval even uit: dat is het doel van dat stukje beweging. Natuurlijk komen er ook verschillende gelukshormonen vrij als je beweegt, zoals dopamine. Die helpen ook een handje mee om je weer beter te voelen.

Buitenlucht

De buitenlucht doet je goed. En dan met name de natuur! Ga dus regelmatig naar buiten toe om weer even op adem te komen. Bezoek daarbij het liefst een natuurrijke omgeving. Dat kan meteen het bos of het strand zijn, maar je kunt net zo goed denken aan een park bij jou in de buurt. Strek lekker de benen. Of combineer de buitenlucht met je sportroutine: zo sla je meteen twee vliegen in één klap.

Sociale momenten

Mensen zijn sociale wezens. Je kunt dus zeker meer ontspannen door je onder de mensen te begeven. Daarmee doelen we wel op mensen waarbij je je prettig voelt en jezelf kunt zijn: dit is een belangrijke voorwaarde. Spreek dus lekker af met je favoriete familieleden of vrienden. Klets wat bij. Je hoeft heus niet meteen de meest spectaculaire activiteiten te ondernemen. Ook gewoon een kop koffie drinken kan al gezellig zijn. En het helpt daarbij tevens als je met je naasten je problemen bespreekt. Durf te vertellen dat je minder lekker in je vel zit. Zo kunnen ze beter voor je klaarstaan en begrijpen ze je beter.

We hopen dat je weer meer tot jezelf komt met de bovenstaande tips. Denk vooral wat meer aan jezelf en kies voor activiteiten waar jij van geniet. Die drukke agenda wacht maar gewoon even: er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button