Auto

Hoe werkt het leasen van een auto?

Story Highlights
  • Leasen is inclusief belasting en verzekering
  • Kosten afhankelijk van de auto die je kiest
  • Je betaalt zelf alleen nog brandstof

Het leasen van een auto kun je omschrijven als een manier om in het bezit te komen van een nieuwe auto. Het is zo een veel gebruikt alternatief voor het kopen van een auto. Leasen kun je eveneens zien als een manier van kredietverstrekking waarbij je een contract aangaat met een leasemaatschappij. Je rijdt vervolgens in een vooraf vastgestelde periode (vaak drie of vier jaar) in een nieuwe auto waarvoor je elke maand een vast bedrag betaalt aan de leasemaatschappij. Zit de termijn er op? Dan lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.

Onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering zijn inbegrepen

In het bedrag dat je per maand betaalt aan de leasemaatschappij zijn het onderhoud, de afschrijving en de wegenbelasting inbegrepen, net als de verzekering van de auto. In feite komen bovenop de maandelijkse kosten alleen nog de brandstofkosten. En eventuele verkeersboetes uiteraard. Wat betreft de termijn die je afspreekt zijn er verschillende mogelijkheden en in bepaalde gevallen is het mogelijk de auto na de looptijd voor de restwaarde over te nemen. In z’n algemeenheid kun je stellen dat hoe hoger de cataloguswaarde van de auto is, hoe hoger de leaseprijs per maand zal worden.

Er zijn verschillende leasevormen

Leasen kan op verschillende manieren. Meest bekende vorm is zakelijk leasen, terwijl ook private lease, financial lease, full operational lease en short lease ondertussen bekende begrippen zijn geworden. Private lease heeft als voordeel dat je niet zelf een grote geldsom neer hoeft te leggen voor een nieuwe auto en je precies weet wat je als particulier per maand kwijt bent aan de auto. Zakelijke lease wordt ook wel financial lease genoemd, je koopt dan als een bedrijf een leaseauto en de leasemaatschappij zorgt dan voor de financiering. Jij als ondernemer betaalt vervolgens elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing.

Minder keuzemogelijkheden als je kiest voor short lease

Kies je voor full-operational lease dan wordt alles voor je geregeld. Groot voordeel is dat de auto dan niet op de bedrijfsbalans staat, maar op de balans van de leasemaatschappij. Nog een andere vorm van leasen is short lease. Kies je voor deze manier van leasen dan lease je een auto voor minimaal 1 en maximaal 24 maanden. Vaak heb je bij deze leasevorm minder keuzemogelijkheden. In beginsel geldt voor de andere leasevormen dat je zelf een auto uitzoekt. Daarmee heb je de kosten dus ook zelf in de hand.

Gerelateerde artikelen

Back to top button