Overig

Inspiratie om lekkere én gezonde pannenkoeken te bakken

Ben jij een echte lekkerbek? Grote kans dat pannenkoeken hoog bovenaan jouw lijstje met favoriete gerechten staan. Heel begrijpelijk natuurlijk, want pannenkoeken zijn super makkelijk om te bereiden en je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren. Zo kun je pannenkoeken beleggen met zoete en hartige toppings. Daarbij kun je jouw creativiteit helemaal de vrije loop laten! Eigenlijk is op pannenkoeken alles lekker, van poedersuiker, stroop, kaas, spek en ham tot groente en fruit. Op de eigentijdse website van een vrolijke kookblog vonden we bij Inspirationblog het ultieme recept voor pannenkoeken waarmee je eenvoudig zelf pannenkoekenbeslag kunt bereiden, zónder pakjes. Ook vind je er de lekkerste recepten voor pannenkoekvariaties zoals fluffy Japanse pannenkoekjes, pannenkoekrolletjes met kaas, salami en spinazie en pannenkoektaco’s met yoghurtslagroom. Ben je niet alleen een lekkere eter, maar denk je ook goed om je gezondheid? 

Ook daar hebben we aan gedacht, want we hebben een diëtist gevraagd hoe gezond of hoe ongezond het eten van pannenkoeken nou eigenlijk echt is. Goed nieuws voor alle pannenkoek-freaks! Mits je een aantal verstandige keuzes maakt, past deze alltime favourite perfect in een gezond voedingspatroon. 

Wat zijn gezonde ingrediënten voor pannenkoekenbeslag? 

Je hebt maar drie ingrediënten nodig om pannenkoeken te bakken: melk, meel en eieren. Je kunt bij dit korte lijstje aan ingrediënten uiteenlopende keuzes maken qua meel en melk. Wat de meest gezonde keuze is? Net zoals bij bruin- en witbrood is volkorenbrood het meest gezond. Daarom kun je bij het pannenkoeken bakken het beste volkorenmeel gebruiken. Daarnaast is het verstandig om voor halfvolle melk te kiezen omdat volle melk veel vetten bevat. Ben je lactose-intolerant of gebruik je liever geen dierlijke producten? Kies dan voor plantaardige melk in plaats van koemelk. De meest gezonde keuze maak je met sojamelk, omdat deze melk ongeveer net zoveel eiwitten bevat als normale melk. In amandelmelk vind je een ander gezond en lekker alternatief.

Wat zijn verantwoorde toppings? 

Of je nu van de zoet of de hartig bent, met je favoriete topping is het eten van pannenkoeken altijd een feest. Veel mensen genieten graag van de Oud-Hollandse pannenkoek met poedersuiker en stroop. Maar door alle suikers die daarin zitten, is die klassieker is niet zo gezond. Volgens de diëtist maak je met hartige pannenkoeken de meest verstandige keuze. Die kun je bijvoorbeeld beleggen met magere vleeswaren, groenten en kaassoorten zoals mozzarella en geitenkaas. Een hartige pannenkoek komt het meest in de richting van een gezonde maaltijd. De diëtist zegt zelfs dat je zo goed als iedere dag een pannenkoek zou kunnen eten als je groenten en volkorenmeel gebruikt. 

Recept voor gevulde hartige pannenkoeken met spinazie

Op de populaire kookblog heb je onder de gezonde recepten voor pannenkoeken volop keuze. De pannenkoekrecepten zijn allemaal zo lekker dat het lastig kiezen is. Wij hebben bij Inspirationblog gekozen voor het recept van de gevulde hartige pannenkoeken met spinazie. Deze onweerstaanbare variatie op de Oud-Hollandse pannenkoek staat binnen no-time op tafel. Door het toevoegen van rozijnen, knoflook, crème fraîche en een sjalotje, smaakt deze pannenkoek absoluut naar meer. Met gezouten pecannoten, gebakken spekjes óf allebei, maak je deze pannenkoek nog lekkerder! 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button