Huis

Interieur verduurzamen? Hier 5 manieren!

Het verduurzamen van je huis kan in Nederland momenteel een trend genoemd worden. Duurzaam wonen is in 2020 echt een hot item. Steeds meer woningeigenaren pakken hun woonkamer, keuken en andere ruimtes aan om zo hun woning duurzamer te maken. Inspiratie voor meer duurzaam wonen in 2020 kun je opdoen via een digitaal woonmagazine, online via gespecialiseerde websites en natuurlijk via gedrukte woonmagazines. Uit dit soort bronnen hebben wij de vijf beste ideeën verzameld om je interieur te verduurzamen. Doe er je voordeel mee!

1. Een pvc vloer plaatsen

Een mooie manier om je interieur duurzamer te maken is, zo lazen we in een informatief digitaal woonmagazine, de bestaande vloer te vervangen voor een meer duurzame variant. Veel woningeigenaren kiezen hierbij voor het plaatsen van een duurzame pvc vloer. Deze vloersoort is om een aantal redenen bovengemiddeld duurzaam. Een echt pluspunt is dat een combinatie mogelijk is tussen pvc vloeren en vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt voor een efficiëntere opwarming van het interieur en is daarmee een energiebewuste keuze. Fijn aan pvc vloeren is verder de lange levensduur. Ten slotte zijn de vloeren gemakkelijk schoon te houden.

2. Het isoleren van spouwmuren en ramen

Een duurzamer interieur creëer je ook snel, door de juiste keuzes te maken op het gebied van isolatie. Twee relatief eenvoudige manieren om je woning op deze manier duurzamer te maken, zijn spouwmuurisolatie en het vervangen van enkel glas voor beter isolerende varianten als HR++-glas of HR+++-glas. Spouwmuurisolatie is relatief voordelig, komt ook in aanmerking voor subsidies tot wel 30 procent en verdient zich hierdoor binnen enkele jaren terug. Isolatieglas levert ook een aantrekkelijke verduurzaming op door de energiebesparing die dit oplevert.

3. Een slimme thermostaat in jouw interieur

Wie kiest voor duurzaam wonen in 2020 doet er goed aan om een slimme thermostaat te kopen. Slimme thermostaten zijn perfect in te stellen, zodat ze efficiënt het interieur verwarmen. De verwarming springt alleen aan als dit nodig is. Omdat je al spouwmuurisolatie hebt, kan de cv bijvoorbeeld standaard lager gezet worden. Zo spaar je een hoop energie en geld uit.

4. Koop een set zonnepanelen

Verder nog deze tip: heb je geen zonnepanelen op je dak liggen? Schaf dan zo snel mogelijk een set zonnepanelen aan. Met gemiddeld 12-16 zonnepanelen kun je de volledige energiebehoefte aan stroom in huis, bij een gemiddelde tussenwoning, dekkend krijgen. Binnen vijf tot zeven jaar heb je deze investering weer terugverdiend!

5. Let op welke apparaten je koopt

In een digitaal woonmagazine lazen we ten slotte nog de tip om goed te kijken naar het energieverbruik van nieuwe apparaten. Koop je bijvoorbeeld een andere koelkast, smart televisie of een stofzuiger, kijk dan goed naar de energieklasse van het apparaat dat je wilt kopen. Door te kiezen voor apparatuur met energielabel A+ of A++, kun je aanzienlijk duurzamer worden wat energieverbruik betreft en help je mee om de wereldwijde CO2-uitstoot terug te dringen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button