Huis

Je huis stapje voor stapje een beetje duurzamer maken

Story Highlights
  • Stap voor stap duurzamer
  • Vervang oude materialen voor duurzame materialen
  • EPDM folie

Meer en meer raken we ons ervan bewust dat we best iets duurzamer kunnen leven. Dat de materialen die wij voor onze producten gebruiken op kunnen raken, of de manier waarop zij geproduceerd worden ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld fossiele brandstoffen op gaan raken. En dat is nog los van de hoeveelheid water die eraan te pas komt om nieuwe producten te maken, en de hoeveelheid broeikasgas die zowel bij de productie als bij het vervoer vrij kan komen. De hoogste tijd om allemaal een steentje bij te dragen als het gaan om duurzaamheid. En dat kan gemakkelijker dan je denkt.

Het hoeft niet allemaal tegelijk

Veel materialen die duurzamer zijn, zijn ook direct wat duurder dan hun minder duurzame varianten. Logisch, want er wordt gebruik gemaakt van materialen die op een duurzame, en daardoor vaak duurdere manier zijn geproduceerd, en er is stukken meer aandacht voor hergebruik. Bovendien gaan duurzame producten doorgaans langer mee, en is het logisch dat je voor die langere levensduur ook wat extra betaalt.

Toch kan juist de prijs ervoor zorgen dat mensen bij de aanschaf van nieuwe producten of materialen een drempel voelen om voor een duurzame variant te kiezen. Duurzamer te werk gaan is goed en belangrijk, maar het moet wel financieel haalbaar zijn. Door ervoor te kiezen om niet direct het hele huis te verduurzamen, maar steeds als er iets vervangen moet worden te kiezen voor een duurzame variant, kan dit probleem grotendeels worden voorkomen. Je hoeft niet meteen je hele huis en wat daarin staat te verduurzamen, het kan ook stapje voor stapje.

Oud materiaal vervangen door een duurzame nieuwe keuze

Een slimme manier om je huis duurzamer te maken, is door steeds als er iets aangepast of aangeschaft moet worden te letten op duurzaamheid. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan je dakbedekking. Bij een plat dak moet deze na een aantal jaren trouwe dienst doorgaans worden vervangen. Door op dat moment te kiezen voor een duurzamere soort betaal je even iets meer, maar kun je wel vele jaren meer vooruit, zodat je op de langere termijn een goedkopere keuze maakt.

EPDM folie is zo’n duurzaam materiaal. Doordat het niet reageert met water of Uv-straling, gaat het vele jaren langer mee dan veel traditionele dakbedekking. Je kunt er tot wel 50 jaar plezier van hebben, waar 20 jaar bij de meeste andere materialen de maximale houdbaarheid is. Met een EPDM pakket koop je niet alleen de folie, maar ook de lijm die nodig is om de folie te bevestigen. Inderdaad, de lijm, want deze dakbedekking breng je niet aan door hem te verhitten, maar door hem simpelweg te plakken. Is de levensduur na pakweg een halve eeuw voorbij, dan kan de folie ook nog eens volledig gerecycled worden. Een simpel, maar wel heel doeltreffende manier om je woning duurzamer te maken.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button