Huis

Je slaapkamer inrichten in jouw stijl: zo doe je dat!

Mensen zeggen vaak dat de sfeer in de woonkamer het meest belangrijk is voor een huis. Dat is deels ook wel waar, maar toch vooral voor gasten of mensen van buitenaf. Voor jezelf is de sfeer in de slaapkamer ook enorm belangrijk. Dat wordt snel over het hoofd gezien, want je slaapt er alleen maar. Toch is dat lang niet voor iedereen waar. Het kan ook een plek zijn waar je naartoe gaat om rustig te worden en even tijd voor jezelf te nemen. Daarom is het inrichten van de slaapkamer minstens even belangrijk als het inrichten van de woonkamer!

Bepaal de stijl die je wil

De eerste stap is natuurlijk het bepalen van de stijl die je graag wil voor jouw slaapkamer. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van het maken van een moodboard. Bedenk wat voor kleuren je in de kamer zou willen, wat voor patronen, wat voor materialen, enzovoorts. Het inrichten van de slaapkamer gaat niet alleen over de meubels die er staan, maar ook over de details. Denk bijvoorbeeld aan de lampen die je neerzet, het hoeslaken dat bij jouw stijl past, de soort kussens of decoratie die je wil, enzovoorts. Een moodboard kun je ook maken met foto’s uit een woonmagazine of foto’s die je zelf hebt gemaakt van bepaalde meubels of decoratie.

De indeling van de slaapkamer

Ook de manier waarop je jouw slaapkamer gaat indelen heeft impact op de sfeer en stijl die je neer gaat zetten. Noteer op een papiertje welke meubels er in je slaapkamer moeten komen en welk formaat deze (ongeveer) hebben. Maak dan een soort plattegrond van je slaapkamer en begin met puzzelen. Je kunt makkelijk een grondplan maken door de schaal 1/25 of 1/50 te gebruiken. Dit betekent dat je de werkelijke afmetingen van de slaapkamer deelt door 25 of door 50. Zo weet je dat de verhoudingen kloppen en dat je alles op papier kunt zetten. De meubels kun je op een ander papier tekenen en uitknippen, zodat je ze in het grondplan kunt passen.

Bepaal welke kleuren je op de muren wil

Als je in je hoofd hebt waar alle meubels moeten komen te staan, kun je beginnen met bedenken welke kleuren je de muren wil geven. Had je leuke prints of kleuren in je moodboard staan? Dan kun je kijken waar je deze toe wil gaan passen. Ook de kleuren van de meubels zijn hierin belangrijk. Je wil natuurlijk wel dat alles bij elkaar past. De accentwand in een kamer wordt vaak achter het bed geplaatst, zodat het niet te veel afleidt en de kamer niet te druk wordt. Heb je dus een bepaalde print voor ogen, dan kun je die het beste toepassen op die wand. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button