Huis

Je woning uitbouwen? 5 randzaken die je niet moet vergeten

Als je woning te klein is geworden, is het uitbouwen ervan een goede oplossing. Hierbij komt echter veel kijken, zoals het aanvragen van vergunningen, het regelen van de financiering en het inhuren van een aannemer. Maar naast deze voor de hand liggende zaken zijn er ook nog een aantal randzaken die vaak over het hoofd worden gezien. In dit artikel bespreken we vijf praktische tips die je niet moet vergeten bij het uitbouwen van je woning.

Tip 1: Huur een dixie

Tijdens de verbouwing of uitbouw van je woning is het mogelijk dat je geen gebruik kunt maken van het toilet in huis. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de badkamer of het toilet in de uitbouw komt te liggen. Een dixie huren is daarom een verstandige keuze. Een dixie is een draagbaar toilet dat buiten kan worden geplaatst. Zo hoef je tijdens de verbouwing niet steeds naar een openbaar toilet te gaan of bij de buren aan te kloppen.

Tip 2: Houd rekening met de buren

Een verbouwing kan overlast veroorzaken voor de buren. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden en goede afspraken te maken. Zo kun je bijvoorbeeld van tevoren aangeven wanneer de werkzaamheden plaatsvinden en hoe lang deze ongeveer duren. Ook kun je afspreken dat de aannemer rekening houdt met de werktijden van de buren en dat er geen bouwmateriaal of afval op hun eigendom terechtkomt.

Tip 3: Zorg voor voldoende opslagruimte

Tijdens de verbouwing heb je vaak veel spullen die tijdelijk ergens moeten worden opgeslagen. Denk hierbij aan meubels, kleding en andere persoonlijke bezittingen. Het is daarom verstandig om van tevoren te zorgen voor voldoende opslagruimte. Dit kan bijvoorbeeld door het huren van een opslagcontainer of door het tijdelijk onderbrengen van je spullen bij vrienden of familie.

Tip 4: Zorg voor voldoende ventilatie

Tijdens de verbouwing of uitbouw van je woning kan het voorkomen dat er veel stof, vuil en andere vervuilende stoffen in de lucht komen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in huis. Dit kan bijvoorbeeld door het tijdelijk openzetten van deuren en ramen tijdens de werkzaamheden. Zorg er ook voor dat de aannemer hier rekening mee houdt en indien nodig extra maatregelen neemt om de luchtkwaliteit te waarborgen.

Tip 5: Maak goede afspraken met de aannemer

Het inhuren van een aannemer is een belangrijk onderdeel bij het uitbouwen van je woning. Maak daarom van tevoren goede afspraken met de aannemer over onder andere de werkzaamheden, de planning en de kosten. Leg deze afspraken vast in een contract om misverstanden te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de werkzaamheden regelmatig contact te houden met de aannemer en eventuele problemen direct aan te kaarten om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Conclusie

Het uitbouwen van je woning kan veel stress met zich meebrengen, zeker als je niet goed voorbereid bent. Naast de voor de hand liggende zaken zoals het aanvragen van vergunningen en het regelen van financiering, zijn er ook nog een aantal praktische tips die je niet moet vergeten. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een dixie te huren, rekening te houden met de buren en te zorgen voor voldoende opslagruimte. Door deze randzaken goed te regelen, versoepel je het proces en kun je, voordat je het weet, optimaal genieten van je uitgebouwde woning. Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button