Huis

Kalkaanslag? Los het gemakkelijk op

Gek word je van die kalkaanslag!

Nederland is een van de landen wereldwijd dat drinkwater levert met een hoge zuiverheidsgraad. Water dat we niet alleen drinken, maar ook gebruiken om ons mee te wassen of om de afwas mee te doen. Bijna al dat water, beheerd door diverse waterleidingbedrijven, komt uit de Nederlandse bodem. Ons land was miljoenen jaren geleden nog bedekt met een ondiepe zee, die kalk heeft afgezet in de ondergrond. Die kalk zit in het water dat bij jou uit de kraan komt. Onschuldig, maar irritant. Waarom? Omdat je na verloop van tijd kalkaanslag vindt op je kranen, de tegels in de douche en in je wasmachine. 

Waterontharder

De mate van hardheid van het water verschilt per gebied. Maar vroeg of laat zul je toch geconfronteerd worden met de gevolgen van kalkaanslag. Regelmatig alles schoonhouden dat in aanraking komt met het water uit je kraan, is dan ook aan te raden. Maar als je daar nou geen zin in hebt of je hebt gewoon geen tijd? Dan is een waterontharder de beste oplossing. Een apparaat dat de calcium en magnesium uit het water, dat de kalkaanslag veroorzaakt, aan zich bindt dankzij het gebruik van zout. Dit is volkomen veilig en het zout komt niet in aanraking met het water.

Kalkaanslag? Los het gemakkelijk op

Kalk zorgt voor een hogere energierekening

Wat veel mensen niet weten is dat hard water leidt tot een hoger energieverbruik. Als calcium en magnesium zich afzetten op een verwarmingselement ontstaat er een isolerende laag tussen het element en het water. Het kost meer energie om het water opgewarmd te krijgen. In een tijd waarin elektriciteitsprijzen de pan uit rijzen is dat niet wenselijk. Maar hard water kan nog meer problemen geven. Elektrische apparaten die water gebruiken zoals wasmachine, koffiezetapparaat, strijkijzer en waterkoker hebben een kortere levensduur en moet je sneller vervangen. Door een goede waterontharder te gebruiken kan een gemiddeld gezin met vier kinderen op jaarbasis al gauw 650 euro besparen. Natuurlijk is er een verschil of je in een gebied woont met hard water of in een regio met zacht water, maar vroeg of laat krijg je te maken met de gevolgen van kalkaanslag.

Onzichtbaar ontharden van je water

Geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden van een waterontharder? Je hoeft er niet hele dagen tegenaan te kijken. Een waterontharder wordt direct na de watermeter en bij de aansluiting geplaatst. Dit zal dan vaak om de kruipruimte of de kelder gaan, dus uit het zicht. Een expert zorgt voor de installatie en geeft je advies over de werking. Het is verstandig om het jaarlijkse onderhoud ook uit te besteden aan de specialist die de waterontharder heeft geïnstalleerd. Stop dus met het eeuwige poetsen op die wit uitgeslagen kranen en verkalkte verwarmingselementen uit de waterkoker. Bespaar je de vroegtijdige aanschaf van een nieuwe wasmachine. Een waterontharder lost al je kalk – en dus je probleem – voorgoed op.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button