Health

Kleurlenzen op sterkte

De contactlens op sterkte kent iedereen ondertussen wel. Plussterkte of minsterkte, met een cilinder of multifocaal, er is tegenwoordig van alles mogelijk waar we vroeger niet eens van hadden kunnen dromen. Ook kleurlenzen zijn geen onbekend begrip. Op een verkleedfeest, tijdens een fotoshoot en ook steeds vaker voor dagelijks gebruik. Maar de combinatie van kleurlenzen en contactlenzen op sterkte is wel vrij nieuw.

Kleurlenzen

Zoals hierboven genoemd is er een nieuwer type lens op de markt; kleurlenzen op sterkte. Het principe is precies hetzelfde als bij gewone contactlenzen op sterkte, met als enige verschil dat er in de lens een gedeelte een kleur heeft. Het deel dat precies over de iris valt. Kleurlenzen zijn onder te verdelen in twee types. Je hebt ondoorzichtige kleurlenzen en transparante kleurlenzen. Als je op zoek bent naar gekleurde lenzen die je natuurlijke oogkleur een boost geeft en nog beter laat uitkomen, dan zijn transparante kleurlenzen het meest geschikt. Wil je een totaal andere oogkleur, dan zijn ondoorzichtige kleurlenzen de logische keuze. Daar zie je je eigen oogkleur namelijk niet doorheen. 

Draagperiode van de lenzen

Kleurlenzen zijn verkrijgbaar als daglenzen en maandlenzen. Beide opties hebben hun voordelen en nadelen. Bij daglenzen heb je geen onderhoud. Je haalt ze ‘s ochtends uit hun container, zet ze in en gooit ze aan het eind van de dag linea recta in de prullenmand. Geen gedoe met bewaardoosjes en lensvloeistof. Laat je er een keer eentje vallen, dan is er geen man over boord en heb je zo een nieuwe container geopend. Nadeel is dat ze in verhouding duurder zijn dan maandlenzen. Mensen die niet dagelijks de lenzen willen dragen, kiezen ook vaak voor daglenzen. Maandlenzen zijn in verhouding aanzienlijk goedkoper. Ze nemen ook minder opslagruimte in, wat handig is als je op vakantie of op reis gaat. En ze zijn duurzamer, omdat er minder afval geproduceerd wordt. Nadeel bij maandlenzen is dat je meer onderhoud hebt. Dagelijks dien je ze schoon te maken en aan het eind van de dag in lensvloeistof in een lens bewaardoosje te bewaren. De keuze voor dag- of maandlenzen is persoonlijk en hangt helemaal af van wat de drager prettig vindt. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button