DIY

Koken met je favoriete drankje als ingrediënt

Als echte wijnkenner of bierliefhebber, weet jij vast als geen ander hoe je deze op de beste manier drinkt. Maar je favoriete drankje kun je natuurlijk ook eten. Want alcoholische versnaperingen zijn een prachtig ingrediënt om een gerecht mee op smaak te brengen. Maar hoe doe je dat dan? En hoe weet je welk drankje waarvoor geschikt is? Wij helpen je op weg en leggen je uit hoe je de lekkerste gerechten maakt met jouw favoriete drankje.

Koken met wijn

Wijn leent zich natuurlijk prima voor een heerlijke saus. Met een saus van witte of rode wijn, geef je een gerecht al snel een luxe tintje. Maar voordat je als een kip zonder kop de wijn groothandel of slijterij binnen loopt, is het wel handig om te weten welke wijn je nodig hebt. Want welke wijn gebruik je nou bij welk gerecht? Hiervoor kun je zowel afgaan op kleur als smaak. Bij een gerecht met rood vlees kies je bijvoorbeeld een saus van rode wijn en bij een gerecht met kip of witte vis, juist wittewijnsaus. In principe geldt dat als een wijn als glas bij het gerecht lekker smaakt, het ook in het gerecht gebruikt kan worden. Vooral droge rode en witte wijnen zijn geschikt om mee te koken en behalve in saus ook heerlijk om te gebruiken in een stoofpotje, romige soep of bij het koken van mosselen. Zoete wijnen lenen zich beter voor gerechten met vis, fruit of toetjes. Zeker port is erg geschikt om te gebruiken door een dessert!

De lekkerste biergerechten

Ook met bier maak je de lekkerste gerechten. Met vrijwel ieder biertje van de bier groothandel of slijterij maak je iets moois. Denk aan een stoofpotje met Guinness of een pasta met kip en romige biersaus, gemaakt met blond bier. En met bier kun je zelfs nog meer kanten op dan met wijn. Want behalve als saus, is bier bijvoorbeeld ook heel geschikt om te gebruiken in beslag. De koolzuur en gist in bier, maakt het beslag namelijk luchtiger. Perfect in beslag voor pannenkoeken en wafels dus. Maar ook zorgen de luchtbelletjes in bier voor een heerlijk krokant laagje, als ze in contact komen met hete olie. Een bierbeslag is daarom ook perfect voor een krokant laagje om een stukje kip of garnaal, maar ook voor door de oliebollen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button