Kou en vocht uit huis verdrijven met spouwmuurisolatie
Woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1976 zijn gebouwd met een holle spouw. Vanaf 1976 werd het de standaard om bij nieuwe woningen de spouw direct te voorzien van spouwmuurisolatie. Het kost veel energie om een woning zonder spouwmuurisolatie comfortabel warm te stoken. Muren van ongeïsoleerde woningen zijn dan ook een belangrijke bron van warmteverlies. Vocht in spouwmuren speelt hierbij een belangrijke rol, maar wellicht anders dan je denkt!
Koude muren absorberen warmte
In elke spouw, hol of geïsoleerd, bevindt zich vocht in de vorm van condens. Via ventilatieroosters wordt dit vocht probleemloos afgevoerd. Zonder ventilatie ontstaan er razendsnel vocht- en schimmelproblemen. Ventilatie van een spouwmuur is dus noodzaak. In een holle, ongeïsoleerde spouw, zorgt ventilatie voor een constante relatief sterke luchtstroom. Deze voert niet alleen vocht af, maar koelt ook de wanden af.
Je kunt dit bij een woning zonder spouwmuurisolatie eenvoudig voelen door je hand tegen de binnenmuur te leggen. Je zult merken dat de muur erg koud aanvoelt. Wanneer je gaat stoken, onttrekken al die m2 koude muur, veel warmte aan de ruimte. Dit warmteverlies gaat ten koste van een comfortabel woongevoel. Om de ruimte op temperatuur te krijgen moet de kachel flink zijn best doen. En dat kost vandaag de dag veel geld.
De dubbele werking van spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie heeft een dubbele functie. Een spouwmuur gevuld met thermische isolatie heeft een reflecterende, isolerende laag. Bij een warme buitentemperatuur reflecteert de isolatielaag de warmte en blijft het binnen langer koel. Bij een warme binnentemperatuur ontstaat het tegenovergestelde effect: er ontsnapt minder warmte. Dit verlaagt het energieverbruik. Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie ervoor dat de binnenmuren minder afkoelen. Deze verhoogde temperatuur heeft tot gevolg dat de muren minder warmte vanuit de ruimte absorberen. Hierdoor kan de verwarming lager worden ingesteld. Daarmee bespaar je flink op energiekosten en verhoog je ook je wooncomfort.
Spouwmuurisolatie tegen vochtproblemen
Woningen zonder spouwmuurisolatie zijn gevoelig voor vocht- en schimmelproblemen. Niet alleen door vocht dat zich in de spouwmuur bevindt. Iedereen kent wel het fenomeen van een beslagen badkamerspiegel. De spiegel beslaat omdat warme, met vocht gevulde lucht, condenseert tegen het koudere oppervlak van de spiegel. In ongeïsoleerde kamers kan hetzelfde gebeuren. Doordat ongeïsoleerde muren koud zijn, zijn ze gevoeliger voor condensatie. Je ziet dit terug als vocht- en schimmelplekken in hoeken of achter meubels, omdat daar minder ventilatie is.
Welke spouwmuurisolatie is de beste?
Spouwmuurisolatie zorgt voor meer comfort tegen minder energiekosten. Door minder te stoken wordt een bijdrage geleverd aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Het isoleren van spouwmuren heeft dus veel voordelen. Wel verschilt het rendement dat de isolatiemaatregel je oplevert, per isolatiesoort.
De TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® van Isotech.nl leveren als thermische isolatie bewezen een zeer hoog rendement. De lambda-waarde (de warmtegeleiding) van EPS-korrels is erg laag: slechts 0,033. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmteverlies en hoe beter het isolerend vermogen. Ter vergelijking: de lambda-waarde van glaswol bedraagt 0,035-0,044. Een ander voordeel van EPS-parels ten opzichte van bijvoorbeeld isolatiewol, is dat het materiaal niet inzakt. Na-isoleren is dus nooit meer nodig. Het materiaal is ongevoelig voor vocht en schimmel, geeft geen gevaarlijk gas af zoals PUR en is bij afbraak of renovatie van een woning relatief eenvoudig te verwijderen en volledig recyclebaar. Al deze voordelen verklaren waarom EPS-parels de meest gekozen spouwmuurisolatie van dit moment is.