Huis

Met deze tips kun je besparen op je makelaarskosten

Bij zowel het verkopen als het aankopen van een huis krijg je te maken met allerlei kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van een notaris, de overdrachtsbelasting, de kosten voor het afsluiten van een hypotheek, maar natuurlijk ook de kosten van een makelaar. 

Bij het verkopen van een huis betaal je kosten aan de verkoopmakelaar voor de geleverde diensten. Bij het aankopen van een woning betaal je kosten aan de aankoopmakelaar, als je ervoor kiest om een aankoopmakelaar in te schakelen. Met de tips uit dit artikel helpen we je om voortaan te besparen op je makelaarskosten!

1. Onderhandel met je makelaar over de courtage


De meeste mensen die voor het eerst een woning kopen of verkopen weten niet dat het vaak mogelijk is om met de makelaar te onderhandelen over de te betalen courtage. Natuurlijk is de onderhandelingsruimte die je bij de makelaar hebt wel voor een groot deel afhankelijk van de verkoopprijs of aankoopprijs van je woning. Aangezien de courtage van de makelaar van een percentage van het aankoop- of verkoopbedrag is, is het bij woningen met een hoge aankoop- of verkoopwaarde vaak meer onderhandelingsruimte.

2. Bepaal de waarde van je woning zonder een makelaar


De eerst vraag die veel mensen hebben op het moment dat ze hun woning willen verkopen is ‘Wat is mijn huis waard’. Vaak wordt deze vraag dan ook als eerst gesteld aan de verkoopmakelaar. Maar is dit wel de juiste persoon om deze vraag aan te stellen? In de praktijk kun je de waarde van je woning beter laten bepalen door een externe taxateur. In principe kun je de kosten van deze taxateur betalen van de besparing op je makelaarskosten.

3. Regel de bezichtigingen zelf

Het doen van bezichtigingen kost een verkoopmakelaar veel tijd, wat uiteindelijk natuurlijk ook resulteert in hogere makelaarskosten. Door vooraf al met de makelaar af te spreken dat je het geen probleem vindt om de bezichtigingen zelf te regelen, kun je waarschijnlijk veel geld besparen op de makelaarskosten. Daarnaast blijkt in de praktijk vaak ook dat jij je woning tijdens een bezichtiging een stuk enthousiaster kunt presenteren dan een makelaar. Hierdoor is de kans op een succesvolle verkoop dus ook nog eens veel hoger!

4. Maak zelf de foto’s en verzin een pakkende tekst


Bij de verkoopadvertentie van je woning horen natuurlijk mooie foto’s en een pakkende tekst. Als je een makelaar de foto’s en de tekst laat maken, dan betaal je hiervoor een relatief hoge prijs. Als je zelf een goede camera hebt of iemand kent die professionele foto’s kan maken, dan kun je hier veel geld op besparen. Daarnaast is het verzinnen van een pakkende tekst vaak ook niet zo lastig. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verkooptekst bij andere huizen in de buurt om inspiratie op te doen.

5. Maak gebruik van social media in plaats van Funda


Eén van de kostenposten van een makelaar, die natuurlijk direct wordt doorberekend aan jou als klant, zijn de kosten voor het plaatsen van een verkoopadvertentie op Funda. Zeker in de huidige tijd, waarbij een woning vaak al binnen enkele weken verkocht wordt, is het lang niet altijd meer noodzakelijk om een advertentie op Funda te plaatsen. Probeer bijvoorbeeld eerst eens om je woning op social media te koop aan te bieden. Zeker als je in een gewilde buurt woont, zullen geïnteresseerden zich snel bij je melden. 

6. Maak gebruik van een internetmakelaar

Steeds meer mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van de diensten van een internetmakelaar in plaats van een traditionele makelaar. Zeker als je een groot gedeelte van het werk zelf wilt doen, is het inschakelen van een internetmakelaar vaak de snelste en goedkoopste optie om je woning te verkopen. In principe heeft een internetmakelaar dezelfde kennis in huis als een traditionele kennis. Het enige verschil is dat een internetmakelaar verwacht dat je zaken als bezichtigingen zelf regelt, terwijl een ‘normale’ makelaar hier zelf ook altijd bij aanwezig is.

Zoals je in de bovenstaande tips kunt lezen zijn er veel manier om op de kosten van een makelaar te besparen. Al met al komt het er op neer dat de makelaarskosten aanzienlijk lager uitvallen op het moment dat je ervoor kiest een aantal van de werkzaamheden van de makelaar zelf uit te voeren. Daarnaast loont het de moeite om met je makelaar te onderhandelen over de courtage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button