Nederlanders eten onvoldoende groente – dit is wat je eraan kunt doen
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu eten Nederlanders gemiddeld 131 gram groenten per dag (bron). Volgens het Voedingscentrum is dit onvoldoende. We zouden dagelijks bijna het dubbele moeten eten: 250 gram groenten per dag (bron). Wij zochten uit hoe het komt dat we zo weinig groenten eten, waarom groenten zo belangrijk zijn en wat je kunt doen om meer groenten binnen te krijgen.
Waarom eten we zo weinig groenten?
Gemiddeld gezien eten we onvoldoende groenten. Het aantal mensen wat voldoende groenten eet is naar schatting slechts 6% van de populatie. Dit is te verklaren uit het feit dat we traditiegetrouw alleen bij het avondeten groenten eten. En dan is (voor de meeste) 250 gram groenten een veel te groot portie om in één keer op te eten. Dit zou betekenen dat je bord voor meer dan de helft bedekt moet zijn met groenten. Dit terwijl we de voorkeur geven aan koolhydraten zoals aardappelen, pasta of rijst.
Wat ook meespeelt is dat groenten door de meeste niet worden beschouwd als het meest lekkere onderdeel van de maaltijd. Onze hersenen zijn biologisch zo ingesteld dat het beloont voor energierijke voeding. Hierdoor geven we de voorkeur aan koolhydraatbronnen zoals aardappelen, pasta en rijst en eiwitbronnen zoals vlees en vis. Groenten bevatten nauwelijks calorieën en leveren maar een geringe hoeveelheid energie.
Waarom zijn groenten belangrijk
Groenten leveren ons lichaam niet veel energie maar dit is juist een positieve eigenschap van groenten. In onze consumptiemaatschappij krijgen we namelijk toch al meer dan voldoende energie binnen. Groenten bevatten wel erg veel voedingsstoffen. Ze zitten vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. In combinatie met het caloriearme van groenten betekent dat, dat je er veel van kunt eten om je lichaam te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. Zonder dat je daarbij te veel calorieën binnen krijgt en moet gaan oppassen voor overgewicht.
Groenten zijn niet alleen een goede bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen, ze bevatten ook veel voedingsvezels. Het type voedingsvezels die belangrijk zijn voor de darmflora en cholesterolverlagend werken. De lever gebruikt dit type vezels om er cholesterol aan te binden en zodoende het overtollige cholesterol via de ontlasting af te voeren. Hierdoor hebben mensen die veel groenten eten hebben 33% minder kans op een beroerte, 24% minder kans op hartaandoeningen en 28% minder kans op hart- en vaatziekten (bron).
De vezels zorgen er ook voordat de darmbewegingen gestimuleerd worden. Dit helpt bij het voorkomen van constipatie.
Wat kan je doen om meer groente te eten?
Je kunt meer groente in je eetschema opnemen door, behalve tijdens het avondeten, ook op andere momenten van de dag groenten te eten. Hieronder geven we je een aantal tips.
Tip 1: salades
Veel mensen zijn gewend om tussen de middag een paar boterhammen te eten. Dit is gemakkelijk en snel. Door de boterhammen te vervangen door een salade kan de hoeveelheid groente in het eetschema aanzienlijk worden opgevoerd. Wil je een salade die lange tijd energie geeft zorg dan voor een eiwitbron in je salade en maak royaal gebruik van olijfolie. Eiwitbronnen die je in een salade kunt gebruiken zijn stukje gerookte kip of zalm, stukjes gekookt ei, kaas, zaden of noten.
Tip 2: drink groentesapjes
Heb je tussen de middag geen tijd om een salade te maken probeer dan een groentesapjes. Groentesap wordt gemaakt van het vocht wat uit groenten is geperst. Het is puur en geconcentreerd waardoor het erg rijk is aan allerlei vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Groentesapjes zijn online verkrijgbaar bij gespecialiseerde groentesap bedrijven. De meeste van deze bedrijven leveren de groentesappen in flesjes die één portie bevatten. Zo kan je ze makkelijk meenemen voor onderweg of voor op het werk.
Tip 3: drink groene smoothies
Het drinken van groene smoothies is een andere populaire methode om meer groenten binnen te krijgen. Een groene smoothie maak je van groene bladgroente met fruit en is daardoor erg vezelrijk. Net zoals het drinken van groentesapjes is het drinken van een groene smoothie altijd wel even tussendoor te doen. Groene smoothies kan je in tegenstelling tot groentesapjes niet online kunnen bestellen. Deze zal je zelf moeten maken of kopen bij een smoothiebar bij je in de buurt.
Een groene smoothie kan je drinken als ontbijt. Het is dan wel zaak dat je groene smoothies je voldoende energie geeft om tot de lunch door te gaan. Je kunt hiervoor je groene smoothies wat romiger of eiwitrijker maken. Een smoothie maak je romiger door kokosmelk of kokosolie te gebruiken. Je kunt eiwitten aan je smoothie toevoegen door er een lepel pindakaas, amandelpasta of eiwitpoeder aan toe te voegen.
Tip 4: eet vaker rauwkost
Rauwkost is het ideale tussendoortje. Je kunt het makkelijk meenemen en je kunt het op kantoor opeten. Rauwkost wat je kunt eten zijn komkommer, paprika, wortel, bleekselderij en tomaat. Komkommers, tomaten en paprika kan je in speciale ‘snoep varianten’ kopen. Deze zijn klein en handzaam en daardoor makkelijker mee te nemen naar het werk.
Tip 5: eet vaker groentesoep
In de wintermaanden is het lekker om een groentesoep als lunch te eten. Let erop dat veel kant-en-klaar soepen vaak toegevoegde suikers bevatten waardoor je ongemerkt meer suikers binnenkrijgt dan je denkt. De biologische soepen die in de supermarkten verkrijgbaar zijn bevatten in tegenstelling tot de gewone varianten meestal geen toegevoegde suikers. Groentesoepen zijn er in allerlei varianten verkrijgbaar zoals broccoli-, pompoen-, prei-, tomaten- en courgettesoep. Een groentesoep vult goed maar is tegelijkertijd wel caloriearm. Heb je niet genoeg energie van een soepje om de middag door te komen dan kan je er wat koolhydraten aan toevoegen in de vorm van soepstengels of croutons.