Overig

Omdat jouw uitvaart de mooiste moet worden

Kun je je eerste uitvaart nog herinneren? En wat voor impact dat op je had? Dat vergeet je nooit meer, hè?

Mijn eerste uitvaart was van de te vroeg overleden vader van een vriend. Ik was nog geen twintig jaar oud. Het was in een kerk en ik weet nog goed dat ik het ook niet meer droog hield toen de weduwe zich huilend stortte op de kist waar haar man in lag. Hartverscheurend!
Ook weet ik nog dat ik het een heel eng idee vond dat ik een dode zou gaan zien. Maar bijzonder was dat dat juist heel goed aanvoelde. Ik vond het een fijn idee dat hij alle mooie woorden zo ook gehoord had.

Later in mijn leven heb ik natuurlijk nog veel meer uitvaarten meegemaakt. En na iedere uitvaart denk ik: ik moet daar ook eens goed over na gaan denken, hoe ik het wil. Maar toch komt het daar steeds niet van.

Cremeren of begraven?

Ik wil gecremeerd worden. Mijn familie zijn een grafbezoekers en ik wil niet “opgesloten” zitten in een kist. Strooi mij maar uit in een mooi natuurgebied.
Maar als je wel begraven wilt worden; waar dan? Er zijn veel mooie begraafplaatsen in Nederlands, zoals bijvoorbeeld het Rhijnhof in Leiden. Maar dat is alleen handig als jouw uitvaart in Leiden plaats vindt.

Thuis of in een uitvaartcentrum?

Tja, goeie… Zou ik thuis opgebaard willen liggen? Ik vind dat toch altijd een naar dingetje, als er iemand opgebaard ligt in de woonkamer. Maar aan de andere kant; als je in een uitvaartcentrum ligt is dat ook niet zo gezellig. Je kunt ook in je eigen bed opgebaard worden eventueel

Sprekers? Muziek?

Van andere uitvaarten weet ik dat muziek een grote impact kan hebben. Ik heb één nummer in mijn hoofd welke ik graag gedraaid zou willen hebben. Maar dat is natuurlijk bij lange na niet genoeg. Hmmm, misschien maar eens een lijst in Spotify maken? En sprekers, wil je dat? Ik zou het wel fijn vinden als er een paar mensen zouden vertellen hoe ze me gaan missen. Maar het moet ook niet teveel zijn. Het moet wel uit te houden zijn, mijn uitvaart.

Koffie, thee, cake?

Nee, echt niet! Dat is wel heel cliché. Doe mij maar frisdrank, bier, wijn en bitterballen. Het is erg dat ik er niet meer ben, maar om het nog treuriger te maken dan het al is?

Overleg met een uitvaartverzorger

Ik hoop dat het nog lang op zich zal laten wachten, ik krijg al kippenvel als ik er over na moet denken. Is eigenlijk helemaal niet leuk! Maar misschien ga ik toch wel eens het een en ander doornemen met een uitvaartverzorger. En ook een goede uitvaartverzekering regelen. Ik wil ook niet mijn nabestaanden opzadelen met al deze vragen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button