Auto

Op zoek naar een nieuwe motorhelm; waar moet je op letten?

Je hebt onlangs je motorrijbewijs gehaald en een motor gekocht en bent nog op zoek naar dé perfecte outfit voor tijdens het motorrijden. Naast een leren motorpak mag een blitse motorhelm natuurlijk ook niet ontbreken. Motorhelmen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Het soort motorhelm bepaalt voor een groot gedeelte het comfort en de pasvorm van de helm. Ieder soort helm heeft z’n eigen eigenschappen. 

Veiligheid is het allerbelangrijkste 

Motorhelmen zijn niet allemaal even veilig. Kies daarom altijd voor een veilige goedgekeurde motorhelm. De veiligheid wanneer je op die twee banden op de weg zit is het allerbelangrijkste. Ga je de motorhelm gebruiken tijdens het motorcrossen of schaf je de helm enkel en alleen aan voor het toeren op je motor? Het is belangrijk dat een motorhelm goed zit, maar omdat motorhelmen verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en kleuren en van verschillende merken, bestaat de kans dat je het overzicht wat uit het oog verloren bent. Zit die ene motorhelm die jij het mooiste vindt het allerlekkerst maar vind je hem nogal prijzig? Schaf die helm dan toch aan. Een goede motorhelm is namelijk iedere euro die je hieraan spendeert dubbel en dwars waard. 

Bepaal je helmmaat 

Bij het kopen van een nieuwe helm is het belangrijk dat je oog hebt voor de maat van de helm. Je kunt jouw helmmaat bepalen door de omtrek van je hoofd op te meten met een meetlint. Bedenk dat een helm beter wat strakker kan zitten dan dat hij te los zit. Schaf dus nooit een ruimere helm aan dan nodig is. Een te grote helm kan namelijk gaan wiebelen op je hoofd tijdens het motorrijden waardoor jouw persoonlijke veiligheid in gevaar komt. Een iets strakkere helm zal zich na verloop van tijd nog wat vormen naar je hoofd waardoor deze uiteindelijk perfect zal zitten tijdens het rijden. 

Verschillende materialen 

Net zoals bij het kopen van motorpakken, kunnen ook motorhelmen gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Zo kan een motorhelm gemaakt zijn van polycarbonaat, maar ook van carbon en glasvezel. Wil het liefst een echte lichtgewicht motorhelm? Dan kun je het beste een keuze maken uit de selectie carbonnen motorhelmen. Kies je liever voor een motorhelm met een uitstekende levensduur? Dan is wellicht het kiezen voor een motorhelm die gemaakt is van glasvezel een goede keuze. Bij het kiezen van de juiste motorhelm komt dus heel wat kijken. Onthoud wel dat iedere motorhelm, welke je ook kiest,  op z’n tijd onderhoud nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig schoonmaken van de helm. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button