Auto

Private Lease en een hypotheek: is het een goede combinatie?

Kiezen voor Private Lease is kiezen voor comfort en autokosten die goed behapbaar blijven. Misschien weet je al dat je Private Leasecontract ook bij het BKR geregistreerd wordt, net als je hypotheek. Welke invloed heeft dat eigenlijk op je mogelijkheden om een hypotheek te nemen? Ontdek het hier. 

Private Lease in het kort

Voordat Private Lease bestond, moest je altijd in één keer een grote som geld betalen om een nieuwe auto te kopen. Dat is nu verleden tijd. Kies je ervoor om je auto privé te leasen? Dan betaal je een vast, all-in maandbedrag. Al het onderhoud, de autoverzekering en de wegenbelasting zijn geregeld. Je hoeft alleen nog te tanken. Loopt het Private Leasecontract af? Dan lever je de auto weer eenvoudig in, zonder de kosten van een lage restwaarde.

Wat is een BKR-registratie?

Omdat Private Lease een terugkerende financiële verplichting is van boven de € 250, wordt je Private Leasecontract automatisch geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR heeft als doel om ervoor te zorgen dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt nakomen. Daarom worden leningen van boven de € 250 met een looptijd van minstens één maand automatisch geregistreerd.

De invloed van Private Lease op je hypotheek

Wanneer je een Private Leasecontract afsluit, nemen je vaste lasten volgens het BKR toe. Wanneer je kiest voor een Private Leaseauto, houd je later dus minder financiële ruimte over voor een hypotheek.  

Je kunt via de website van het BKR te allen tijde controleren hoe hoog je huidige lasten zijn (die genoteerd zijn bij het BKR). Binnen de marge die resteert, kun je hypotheeklasten op je nemen. 

Heeft een BKR-registratie ook voordelen?

Leningen die geregistreerd worden bij het BKR, helpen je om te voorkomen dat je meer leningen aangaat dan je eigenlijk kunt dragen. Hiermee voorkom je mogelijke financiële problemen in de toekomst. Als je altijd je rekeningen op tijd betaalt, kunnen toekomstige kredietverstrekkers dit ook zien dankzij de BKR-registratie. Dit kan een positief effect hebben wanneer je in de toekomst een nieuwe lening afsluit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button