Travel

Reizen met een camera als een pro

Je gaat op reis met een camera en wilt goede foto’s nemen of video’s maken. Het is vrij simpel, want je hebt alleen je camera, lenzen, accu’s en geheugenkaarten nodig, toch? Niet helemaal. Wil je goed voorbereid op reis en reizen als een pro, dan zijn er nog wat punten waar je aan moet denken voordat je op pad gaat.

1. Bedenk wat je écht nodig hebt op je reis en wat je vast gaat leggen

Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat je vast gaat leggen. Het gaat daarbij dan vooral om de soort fotografie of cinematografie die je gaat beoefenen. Ben je een portretfotograaf, dan hoeft die 600mm lens waarschijnlijk niet mee. Ga je backpacken, dan kun je die automatische timelapse slider ook beter thuislaten.

Hou het licht

Camera apparatuur is over het algemeen relatief zwaar. Denk aan een systeemcamera van zeker 300 tot 600 gram (of meer), een lens of meerdere en al het toebehoren. Waarschijnlijk komt er nog een laptop en oplader bij, om vervolgens nog je normale spullen in te pakken. Probeer daarom altijd om een goede camera voor op reis of vakantie te vinden.

Heb je écht al je lenzen nodig, of kun je met een of twee allround lenzen ook uit de voeten? Als je nooit te ver van stroompunten gaat zijn, dan kun je besparen op het aantal accu’s dat je meeneemt. Neem in ieder geval twee of drie originele accu’s mee. Originele merkaccu’s gaan langer mee dan nep merken en op deze manier zul je nooit momenten missen tijdens een lange dagtrip.

Kies voor een rugtas die je zowel voor dagtrips zonder als met camera gebruiken kunt. Een toegewijde cameratas is niet nodig, zolang je je spullen goed inpakt. Soms is het al goed genoeg om je lens goed in een doek te wikkelen.

Cameratassen zijn daarbij een stuk zwaarder en laten weinig ruimte over voor andere spullen. Ga je een wandeling van 7 kilometer maken, dan gaat elke gram wegen en het fotograferen of film maken wordt op ten duur een steeds grotere opgave. Hou het dus zo licht mogelijk en bedenk welke spullen je echt gaat gebruiken en welke niet.

2. Maak een checklist

Een checklist voor kleding en andere spullen die je meeneemt, is vrij logisch, maar maak ook een gedetailleerde checklist van je camera-apparatuur. Zeker als je op langere reizen gaat, waarbij je vaker van verblijf verwisselt, is het makkelijk om spullen te vergeten of kwijt te raken. Door een gedetailleerde checklist van bijvoorbeeld al je kabels, SD-kaarten, lensdoppen en accu’s te maken weet je precies wat je bij je hebt en wat je moet checken voor je het verblijf verlaat.

3. Check je verzekering en administratie

Controleer of jouw (reis)verzekering de volledige waarde van je apparatuur dekt. Veel verzekeringen dekken in ieder geval tot €1500. Maar, er kunnen uitzonderingen aan zitten als de apparatuur als professioneel wordt gezien. Soms vallen laptops en drones buiten de boot. Als je Zzp’er bent, dan kun je ook naar een professionele apparatuur verzekering kijken. Deze verzekeren voor grote bedragen over de hele wereld en je kunt je laptop daar vaak bij meeverzekeren.

Zorg voor gescande bonnen

Om ervoor te zorgen dat de verzekering je kan helpen in het geval iets kapot gaat of gestolen wordt, is het belangrijk je administratie op orde te hebben. Naast het inscannen (of een foto nemen) van je paspoort en een kopie in de Cloud (en fysiek) te hebben, is het belangrijk alle bonnetjes van je apparatuur in te scannen. Verzekering fraude komt veel voor en niet elk land zit te wachten op (westerse) toeristen die claimen dat hun camera of lens weg is. Vaak wil de lokale politie aanschafbewijzen zien voordat ze een aangiftebewijs afgeven. Dat aangiftebewijs heb je namelijk nodig om een claim te kunnen indienen bij de verzekering. Als je echt secuur te werk wilt gaan, maak dan ook foto’s van jezelf met je spullen, zodat je kan bewijzen dat je die apparatuur ook daadwerkelijk bij je had.

4. Hou je camera altijd bij je

Ga je met het vliegtuig op reis, dan moet je een drone verplicht bij je houden en de accu’s apart verpakken vanwege brandveiligheid. Camera’s en lenzen kun je ook beter bij je houden. Op vliegvelden wordt er letterlijk met koffers gesmeten en mocht je apparatuur dat overleven, dan kan het zomaar zijn dat de politie je koffer uit ‘veiligheidsredenen’ moet openen en je spullen eruit haalt. Daarbij is het bij controles makkelijker om apparatuur en lenzen in persoon te kunnen laten zien, dan dat je koffer ervoor moet worden opengemaakt. 

Wist je dat als je reis met een grote filmcamera en cinelens, deze zelfs als set boven de stoelen mag worden geplaatst? Veel professionele cameramensen nemen hun camera als in elkaar gezette set mee, zonder te veel tassen rond te sjouwen.

Reis je met de bus, zorg er dan ook altijd voor dat je apparatuur bij je in de bus is en niet onderin de bus wordt gestopt. Ga je in hostels slapen, leg je camera’s en lenzen dan altijd in de kluisjes en sluit deze af met een zelf meegebracht cijferslotje. Hoe gemoedelijk de sfeer ook is, vertrouw niemand met je waardevolle spullen.

5. Trek geen aandacht

Het niet trekken van de aandacht is essentieel om niet bestolen te worden. Naast logische dingen als dat je nooit op een druk kruispunt in bijvoorbeeld Bangkok met je telefoon gaat staan fotograferen (wordt uit je handen gerukt), zijn er nog een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Leg bijvoorbeeld nooit je telefoon of camera op de tafel op terrassen in drukke gebieden en grote steden. Lees je ook in over welke typische zakkenrol en beroving technieken worden gebruikt in het gebied waar je heengaat. Dit is in Turkije namelijk anders dan in Colombia.

Verwissel de band van je camera die je om je nek hangt. Vaak staat op deze band en soms zelfs de productnaam. Het is voor dieven niet moeilijk om zich in te lezen over welke camera’s en apparatuur veel waard zijn. Als zij dan bijvoorbeeld ‘Sony A7R V’ zien staan, dan weten zij dat je een van de beste fotocamera’s bij je hebt en dat maakt je aantrekkelijk prima doelwit. Ze kunnen immers duizenden euro’s aan apparatuur van je jatten.

In Colombia is er een uitdrukking die ‘Don’t give Papaya’ heet. Dat betekent dat je het voor dieven makkelijk maakt om je te laten zakkenrollen of beroven. Stop je telefoon niet in ondiepe (broek)zakken of je achterzak en stop je dure oordopjes niet in het voorvakje van je tas. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale bevolking en ga nooit in je eentje na het donker met (dure) apparatuur de straat op.

6. Ga voor een ministatief

Zowel voor fotografen als filmmakers zijn statieven onmisbaar. Maar, je hebt niet per se een groot statief nodig. Een ministatief is vaak niet duur en daarbij klein en licht. Vaak heb je een plek nodig waar je het statief op kunt plaatsen, maar er is meestal wel iets in de buurt. Het maakt je daardoor ook creatiever. Met een ministatief bespaar je ruimte en gewicht, en je hebt altijd iets om groepsfoto’s, stabiele videobeelden of timelapses mee te maken.

Voordat je op weg gaat, bedenk wat je vast wilt leggen en ongeveer in welke stijl. Maak een gedetailleerde checklist van al je apparatuur en houd het licht. Het gewicht van camera-apparatuur loopt namelijk snel op. Controleer je verzekering en maak foto’s van al je bonnetjes voor het geval je deze bij de lokale politie moet laten zien wanneer er iets gejat of verloren is. Hou je camera spullen in het vliegtuig, bus, ho(s)tel of op straat altijd dicht bij je en trek zo min mogelijk aandacht. Door met kleine apparatuur, zoals een ministatief, te reizen houd je het licht en blijf je wendbaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button