Overig

Samenvoegen van leningen: wel of niet gunstig?

Een lening oversluiten kan financieel zeer gunstig zijn. Toch is het samenvoegen van leningen niet voor iedereen even geschikt. Dit hangt met name af van de voorwaarden van jouw lening én wat je wilt bereiken met het oversluiten van de leningen. Overweeg jij om al je leningen samen te voegen? Maar wil je er wel zeker van zijn dat dit effect heeft? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het samenvoegen van leningen en helpen we je bepalen of dit wel of geen goed idee is. 

Let op de voorwaarden van je huidige lening 

Voordat je kunt bepalen of het slim is om je lening over te sluiten, is het belangrijk om eens de huidige voorwaarden onder de loep te nemen. Wat staat er op dit moment in het contract? Is het überhaupt toegestaan om je lening bijvoorbeeld eerder af te lossen? De meeste aanbieders maken hier een niet al te groot probleem van. Maar er zijn ook aanbieders die dit als contractbreuk zien en dit beboeten. Dit kan ertoe leiden dat je duurder uit zult zijn als je de overstap wilt wagen. In dat geval wordt dus ook het mogelijke financiële voordeel teniet gedaan. Goed om dit dus van tevoren te checken en te onderzoeken wat mogelijk is. 

Waarom lening oversluiten? 

Maar waarom zou je er eigenlijk voor kiezen om een lening over te sluiten? Wat maakt het uit als je verschillende leningen hebt lopen? Het wordt maandelijks automatisch afgeschreven en je hebt er verder toch geen omkijken meer naar? Dat zou je misschien zeggen, toch kan het heel veel voordelen hebben om alle leningen samen te voegen. Het is niet voor niets dat hier jaarlijks heel wat mensen voor kiezen. Benieuwd waarom? We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet: 

  • Het kan heel onoverzichtelijk zijn wanneer je verschillende leningen hebt lopen. Misschien heb je geen enkel idee hoe lang de looptijd van deze leningen nog is en hoeveel je met de tijd al hebt afgelost. Het geeft een groot risico wanneer je het overzicht in je financiële situatie kwijtraakt. Het is dan ook een stuk duidelijker en gemakkelijker wanneer alle leningen worden samengevoegd tot één. Dan wordt er maandelijks maar één bedrag afgeschreven, is er maar één set voorwaarden waar je rekening mee moet houden en weet je precies op welk moment de lening volledig is afgelost. Dat geeft meer rust.
  • Bovendien kan de leningen samenvoegen ook nog eens een groot financieel voordeel hebben. Zo zijn de rentetarieven tegenwoordig een heel stuk lager dan pakweg tien jaar geleden. Wanneer je nog een grote lening van die tijd op jouw naam hebt staan, is de kans groot dat je nu voor een veel lager rentetarief het restbedrag kunt lenen. Op die manier kun je maandelijks flink wat geld besparen. Nogmaals: check dan wel even de voorwaarden om er zeker van te zijn dat een eventuele geldboete dit voordeel niet teniet zal doen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button