Huis

Hoe kun je Lean management thuis toepassen?

Lean management is een concept dat erop gericht is alle elementen van een onderneming met elkaar te verbinden en op elkaar af te stemmen, met als doel de hele onderneming zo efficiënt en effectief mogelijk te laten functioneren. Lean managementbeginselen zijn als het ware in het leven geroepen om verspilling tegen te gaan en werkstromen en processen beter te beheren. Wereldwijd hebben duizenden organisaties dit concept overgenomen om de efficiëntie van hun teams en productieprocessen te verbeteren. Deze beginselen en instrumenten worden echter niet alleen in professionele omgevingen gebruikt. Veel van de basisconcepten van Lean management kunnen ook thuis worden toegepast om jouw persoonlijke leven op orde te krijgen. Hier volgen enkele tips en trucs om de principes van Lean management in jouw huis toe te passen.

Elimineer taken die ongeschikt zijn

Net als op het werk, is het thuis een goed idee om vervelende taken zoveel mogelijk te minimaliseren. Hierbij is het belangrijk om te vermijden dat je tientallen onafgewerkte taken tegelijk moet doen. Bijvoorbeeld: onderbreek een taak dus niet om de was op te vouwen terwijl de droger piept. Als die taak erop zit, vouw je de was op en berg je het op. Dit stroomlijnt alle huishoudelijke processen en zorgt ervoor dat taken tijdens het proces niet worden vergeten.

Wees efficiënt in je beweging

Lean management ziet verspilling niet alleen in termen van geld en arbeid, maar ook in termen van beweging. Dit concept kan je op verschillende manieren in het huishouden toepassen. Denk er bijvoorbeeld aan om verschillende boodschappen te combineren tot één rit met de auto. Door jouw bezoek aan de supermarkt, de woonboulevard in de buurt en de apotheek verderop mee te nemen in dezelfde rit, bespaar je zowel tijd als brandstofkosten.

Let op de kamerinrichting

Thuis kun je jouw interieur zo inrichten dat jouw hele woning wordt gestroomlijnd. Als het gaat om de keuken, zet bijvoorbeeld glazen op een plank naast de koelkast, zodat er minder tijd en energie nodig is om water in te schenken, bewaar snijplanken in de buurt van messen en zet specerijen op het aanrecht waar ze vaak worden gemengd. Zorg er bovendien voor om de woon- en slaapkamer zo minimalistisch mogelijk te houden en haal objecten die je niet dagelijks gebruikt, uit het zicht. Als je deze Lean management tips voor thuis nuttig vond, maar deze methode ook professioneel wilt kunnen toepassen, dan kan een Lean Six Sigma Black Belt opleiding je helpen om kennis te maken met de workflow management tools die je helpen nog efficiënter te worden!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button