Tuin

Solar tuinverlichting: zo werkt het!

Het gebruik maken van zonne energie wordt in Nederland steeds populairder, zeker met de hoge energieprijzen. Voor veel toepassingen is dit natuurlijk ook ideaal, vooral voor apparaten of elektronica die buiten staat, zoals tuinverlichting. Solar tuinlampen zijn al langer te koop, maar beginnen nu echt heel populair te worden. In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van solar verlichting in de tuin en hoe deze lampen werken!

De voordelen van solar tuinverlichting

Er zitten een hoop voordelen aan het gebruiken van solar tuinverlichting. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je gebruik maakt van gratis energie die afkomstig is van de zon. De buitenlampen hebben dus geen invloed op jouw energierekening en je draagt hiermee ook nog bij aan een gezonder milieu. Daarnaast is een buitenlamp op zonne energie volledig draadloos. Je bent dus niet gebonden aan waar er stopcontacten zitten in jouw tuin en je hoeft niet te gaan sjouwen met verlengkabels. Lampen op zonne energie produceren een prettige, warme lichtkleur die ideaal is voor in de tuin. Niet te fel, maar wel fel genoeg om te zorgen dat je ziet wat je aan het doen bent. Tenslotte zijn de solar lampen waterproof en beschikken ze over een hoogwaardige accu die tot wel 15 uur meegaat als deze volledig is opgeladen. 

Maar hoe werkt zo’n zonnecel eigenlijk?

Maar hoe werkt zo'n zonnecel eigenlijk?

Het proces dat verantwoordelijk is voor de opwekking van zonne-energie heet het fotovoltaïsch effect. Dit effect vindt plaats in een fotovoltaïsch paneel, oftewel een zonnepaneel, dat bestaat uit meerdere zonnecellen. Elke zonnecel is opgebouwd uit verschillende lagen van monokristallijn silicium en chemicaliën die negatief-geladen elektronen en positief-geladen ruimtes vormen.

Zodra de zon op de zonnecel schijnt, komen de negatief-geladen elektronen in beweging en worden ze naar de positief-geladen ruimtes geduwd. Deze ruimtes sturen de stroom van elektronen vervolgens direct naar een lichtbron of naar een batterij waar ze kunnen worden opgeslagen totdat ze nodig zijn. Het fotovoltaïsch effect zorgt er dus voor dat de energie van de zon wordt omgezet in elektriciteit.

Kortom, een zonnecel werkt door middel van het fotovoltaïsch effect dat plaatsvindt in een fotovoltaïsch paneel. Door de zonnestralen worden de negatief-geladen elektronen in beweging gebracht en naar de positief-geladen ruimtes geduwd, wat zorgt voor de opwekking van elektriciteit.

Hoe werken solar lampen?

Hoe werken solar lampen?

Nu weet je wat de voordelen zijn en hoe een losse zonnecel werkt. Maar hoe werken solar lampen nu eigenlijk? Zoals de naam natuurlijk al wel zegt, worden de lampen opgeladen met zonne-energie. De lampen maken gebruik van zonnecellen die de energie van het zonlicht omzetten naar elektriciteit. Overdag wordt die energie opgeslagen in een batterij die in de lamp zit, zodat deze in de avond gebruikt kan worden om te zorgen dat de lamp licht geeft. Een solar lamp bestaat uit de volgende belangrijke onderdelen:

  • Het zonnepaneel: Het zonnepaneel vangt de energie van de zon op die omgezet moet worden naar elektriciteit. Het rendement van de zonnecellen die in dit paneel zitten, bepaalt voor een groot deel hoe lang de lamp kan branden met de energie die hij overdag opslaat. 
  • De accu: De energie die het zonnepaneel opvangt, wordt opgeslagen in de accu van de lamp. Het is belangrijk dat de lamp dus een accu heeft met voldoende capaciteit om genoeg energie op te kunnen slaan zodat de lamp de hele avond kan blijven branden. 
  • De LED lamp: Door zuinige LED lampen in te zetten bij solar verlichting, kunnen de lampen veel langer blijven branden met de opgeslagen energie. 
  • Het batterij-management systeem: Dit systeem zorgt ervoor dat de opgeslagen energie op een efficiënte manier wordt ingezet. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button