Auto

Tips voor het beschermen van de autolak tegen weer en wind

Bij extreme weersomstandigheden zoals hagel kan de auto, en vooral de autolak, het slachtoffer worden. Elk seizoen brengt uitdagingen met zich mee die de kwaliteit van de autolak kunnen aantasten. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om de autolak te beschermen. Indien er toch schade optreedt, kun je dan weer maar beter zo snel mogelijk de autolak herstellen. Zo voorkom je verdere schade.

Bescherming in de zomer

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de autolak doen vervagen en uitdrogen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de auto zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren. In de praktijk komt deze schade vaak voor bij mensen die aan de kust wonen, waarbij het zand het zonlicht extra reflecteert. Ook zomerstormen, die zanddeeltjes op de auto laten belanden, kunnen voor lakschade zorgen. Het aanbrengen van een wax kan bescherming bieden tegen zonlicht. Vooral carnaubawas wordt vaak gebruikt, vanwege de langdurige bescherming tegen stof en uv-stralen. Zorg er hoe dan ook voor dat de auto regelmatig met veel water wordt gespoeld om zand en andere verontreinigingen te verwijderen. Een tuinslang zou hierbij moeten volstaan. 

Bescherming tegen regen en sneeuw

Zure regen en strooizout kunnen ernstige schade aanrichten aan de autolak. Het regelmatig wassen van de auto en het aanbrengen van een beschermende coating is een goed idee. Vooral in de winter, wanneer wegen vaak met zout worden behandeld, is het belangrijk om de auto grondig te spoelen. Schenk daarbij zeker aandacht aan de onderkant van de auto, waar zout en vuil zich op kunnen hopen. Een kwalitatieve wax helpt om schadelijke stoffen af te weren. Een dergelijke wax is niet duur en houdt je auto in topconditie. Deze investering verdien je gegarandeerd terug als je de auto later verkoopt. Zorg er hoe dan ook voor dat beschadigingen aan de lak, hoe klein ook, snel worden gerepareerd om roestvorming te voorkomen. 

Voorkomen van krassen door wind

Sterke wind kan stof en vuil tegen de auto blazen, wat krassen en slijtage aan de lak kan veroorzaken. Zoals eerder gezegd, is dit iets waar vooral mensen die wonen in de kustregio last van hebben. Soms nemen winden uit het zuiden ook (Sahara)zand mee naar het binnenland. Ook daar is regelmatig de auto schoonspoelen dus een aandachtspunt. 

Bij stormweer kan puin de auto raken en schade veroorzaken. Het gebruik van een autocover kan een effectieve barrière vormen tegen schurende materialen. Probeer in ieder geval de auto te parkeren op plaatsen waar er minder blootstelling is aan sterke wind.

Tijdig aanpakken van schade aan autolak

Ondanks alle preventieve maatregelen kan schade aan de autolak nog altijd voorkomen. Het is dan belangrijk om niet door te blijven rijden met de autolakschade. De opperste beschermlaag is dan aangetast en dit kan op termijn leiden tot roest en verdere degradatie van de lak. Het herstellen van autolak is voer voor specialisten, doe dit dus niet zelf als je hier geen ervaring mee hebt. Voor het herstellen van autolak is Wondercar een specialist die je zeker kunt vertrouwen. Hun technologie stelt hen in staat om de meest geschikte herstelmethoden te bepalen. Men beoordeelt eerst de diepte van de krasjes en de dikte van de lak om te bepalen wat de beste oplossing is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button